V novém Pavilonu evoluce v ostravské zoo se zabydlují šimpanzi, brzy tam přibudou další

13. leden 2015
Zprávy , Zprávy

Do nového pavilonu evoluce v ostravské zoo se už přestěhovali jeho hlavní obyvatelé - šimpanzí samice. Veřejnosti ale expozice ještě několik měsíců přístupná nebude.

Dosud bydleli v malých betonových ubikacích. Teď si už skupinka šimpanzů z ostravské zoo užívá nový domov, kde má nesrovnatelně lepší podmínky k životu.

Nový pavilon s obřím výběhem stál přes 130 milionů korun a je největší investicí v zoo za poslední léta.

Za zvířaty zatím nikdo kromě ošetřovatelů nesmí. Stěhování ale zvládla bez větších problémů a teď se seznamují se všemi ložnicemi v zázemí.

„Samice jsou v klidu, přijímají potravu a to je asi taková největší známka toho, že ten stres, který přesun způsobil, nebyl nijak výrazný, a že se s tím tak nějak ztotožnili,“ říká mluvčí zahrady Šárka Kalousková.

Šimpanzí samice se přestěhovaly ze stísněných podmínek, jen výběh teď mají čtyřicetkrát větší. Ohraničuje ho speciální síť zavěšená na sloupech.

„Určitě si to ta zvířátka zaslouží,“ říká paní Miluše, která do ostravské zoo chodí každý měsíc. Těší se, až bude nový pavilon konečně otevřený i pro veřejnost. „Myslím si, že je velká škoda, že to bylo skoro rok prázdné,“ dodává.

Šimpanz

„Byla to velká stavba, samozřejmě s různými komplikacemi, problémy a zdrženími, které holt i takovou nestandardní stavbu provázejí,“ vysvětluje mluvčí zoo.

Termín otevření pavilonu i pro veřejnost říká jen opatrně, všechno bude záležet na tom, jak si tu samice aklimatizují i jak si zvyknou na nové samce, kteří mají přijet z Francie.

„Věříme, že se třeba dočkáme i mláďat. Pavilon je koncipován na deset až patnáct šimpanzů, takže i to by měl být velký posun, protože samozřejmě vyšší počet je pro ty lidoopy mnohem přirozenější než třeba jen ti čtyři jedinci,“ uzavírá Kalousková.

Ve starém pavilonu se teď důkladně uklízí a dělají se tam drobné úpravy, aby zbývající druhy opic, které tam ještě zůstávají, měly lepší podmínky k životu.

Pavilon evoluce - výběh pro šimpanze
autor: iha
Spustit audio