V Ostravě má vzniknout speciální protidrogová jednotka

1. únor 2015

V Ostravě má vzniknout nová protidrogová jednotka. Policejní specialisté by nemuseli řešit žádnou jinou kriminalitu a soustředili by se jen na dealery a výrobce.

Třeba vařičů pervitinu je tradičně v kraji hodně, protože si léky na jeho výrobu vozí ze sousedního Polska. Policistům pomáhají i psi vycvičení na hledání drog.

„V kraji je šest fen. Ne, že by byly na práci lepší než psi, ale jejich vztah k psovodovi je určitě lepší,“ vysvětluje policejní psovod.

Volných dnů mají málo, skoro pořád jsou v terénu. Fena Quara měla velký úspěch třeba v Českém Těšíně, kde majitel večerky prodával kromě rohlíků i marihuanu.

„Tak ona tam měla vlastně tři úkryty. Jeden byl ve stolku v krabici mezi nářadím, druhý v podlaze a třetí byl v pletených šátcích,“ popisuje policista Martin Štěrba.

Quaru přitom čeká ještě více práce, drogová kriminalita patří mezi letošní priority. A ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel připravuje i vznik speciálního týmu.

„Chceme kriminalisty, kteří se zaobírají trestnou činností v oblasti drogové problematiky, sjednotit na jedno místo. Slibujeme si od toho zvýšení akceschopnosti i lepší výměnu informací mezi těmito policisty,“ vysvětluje ředitel.

Loni se moravskoslezským kriminalistům dařilo, dopadli 360 dealerů a výrobců drog, což je o 60 více než v roce 2013.

V nové jednotce má pracovat zhruba dvacet policistů.

autor: iha
Spustit audio