Parkování ve Štramberku bude přísnější, radnice chystá opatření před turistickou sezónou

7. březen 2015

Větší dohled strážníků a přísné pokuty za špatné parkování - to jedno z opatření, které chystá radnice ve Štramberku před blížící se turistickou sezónou. Parkování je totiž palčivým problémem tohoto malebného města a potíže se nedaří vyřešit, i když radnice před třemi lety rozhodla o přísnějším režimu. Stání pro auta je nedostatek a návštěvníci stále nerespektují zákazové značky, míjejí záchytná parkoviště a místním parkují pod okny.

Při vjezdu do Štramberku vítá řidiče velká tabule, která upozorňuje návštěvníky na systém parkování. O kus dál je další tabule, která návštěvníky mířící do centra města navádí na záchytné parkoviště. To v době našeho natáčení zelo prázdnotou, stálo tam jediné auto.

Turisty jsme nakonec potkali až na náměstí, kde se snažili i přes zákaz zaparkovat. Domlouval jim strážník městské policie. „Někteří to dodržují, jiní ne. Jako zákony – někteří je dodržují, jiní nedodržují. Říkají, že nevědí, nevšimnou si,“ říká strážník.

„Trošičku jsme byli zmateni. Když jsem tady jezdila kdysi, parkovalo se někde tady u Šipky. Teď je to nějak jinak,“ vzpomíná paní Anna na dřívější pravidla.

Ta vyhovovala i paní Ivaně, která na náměstí prodává perníkové uši, turisty podle ní zákaz parkování odrazuje od návštěvy. „Přicházíme hodně o tržby, když se tady nemůže parkovat. Kdysi se tady parkovat mohlo,“ krčí rameny.

Jenže náměstí neslouží jen podnikatelům a turistům. Bydlí tam také místní, kteří chtějí mít hlavně klid a stále volná místa pro svá vlastní auta.

„O víkendech tady krouží auta, hledají místo na zaparkování a doplácejí na to spíš místní obyvatelé,“ upozorňuje Jan Marek, který na štramberském náměstí bydlí už asi deset let. „Když jsme přijeli, neměli jsme kde zaparkovat, protože tady bylo plno aut bez karet. Uvítal bych, kdyby centrum bylo pro auta turistů uzavřeno a parkovali by na parkovištích. Ještě jedno se tady určitě musí vybudovat.“

Plochu na nové parkoviště ale město momentálně nemá. „Máme tady plochu, která je ve směru od Nového Jičína. Je využitelná pro nějaké to provizorní parkoviště. Využíváme ji například v době pouti. Pro velké záchytné parkoviště tady bohužel dle současného stavu územního plánu místo nemáme,“ posteskl si starosta David Plandor (zvolený za nezávislé sdružení).

Hlavní změnou v parkování pro letošní sezónu tak bude posílení strážníků a vylepšení značek. Radnice zvažuje také položení retardéru na silnice, aby se doprava ve městě celkově zpomalila a zklidnila.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio