VŠB-TU Ostrava vyřešila problém s parkováním. Cizí řidiči si za stání v kampusu připlatí

8. březen 2015

Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava vyřešila problém s parkováním v kampusu. Tamní parkoviště v minulosti ve velkém využívali lidé, kteří mířili do nedaleké Fakultní nemocnice a studenti i akademici často neměli kde zastavit. Cizí řidiči se teď bez zaplacení parkovacího lístku na půdu univerzity nedostanou.

V místech, kde řidiči v minulosti projížděli bez omezení, jsou teď závory. Motoristé, kteří byli zvyklí odstavit své auto zdarma na některém z parkovišť Vysoké školy báňské, teď musejí jinam.

„Jsem to nevěděla, nebyla tam žádná cedule a najednou kartička. Já mám sice ISIC, ale už asi nebude funkční, protože už rok nejsem student. Takže si říkám, co teď,“ hledá místo k zaparkování paní Kateřina zpoza volantu svého vozu.

Byla zvyklá tam své auto odstavit. „Bylo to tam pro mě dostupnější v tom, že se mi tam líp parkovalo. Protože tady, podívejte, je minimum místa,“ ukazuje. Sousedící fakultní nemocnice má parkoviště obsypané a najít místo je problém.

Zaklapnuté závory do kampusu ale studentům i akademikům pomohly. „Kolikrát jsem objížděla celý areál, jestli se nenajde nějaké místečko, nebo se parkovalo různě na zakázaných místech podél cesty. Taky jsem třeba nějakou dobu čekala, než nějaké auto vyjede,“ vzpomíná studentka Sandra.

Právě své auto zaparkovala. Oproti minulosti ale neměla problém ho odstavit. Mohla ho v klidu zaparkovat a jít na přednášku. „Spousta lidí, co šla do nemocnice, tak místo aby parkovala u nemocnice za peníze, tak parkovala tady zdarma,“ dodává.

Vysoké škole báňské se uzavřením areálu podařilo z kampusu dostat cizí motoristy, kteří tam svá vozidla mnohdy odstavovali i na několik dní. Celý systém ale zatím univerzita testuje.

„V tuto chvíli se jedná o pilotní provoz uzavření areálu s tím, že v červnu vyhodnotíme veškerá data. Uvidíme tedy, co se osvědčilo, co se neosvědčilo a budeme mít letní prázdniny na to, abychom ten systém případně vychytali a změnili,“ vysvětluje mluvčí univerzity Klára Janoušková.

Lidé ale o možnost parkování v kampusu nepřišli. „Stačí, když si u závorového systému vyzvednou parkovací lístek, poté zaplatí – máme parkovací hodiny, které se nachází vedle hlavní vrátnice budovy rektorátu – jakmile zaplatí, mají nějaký standardní čas na to, aby mohli odjet,“ dodává mluvčí.

Prvních 30 minut parkování mají řidiči v kampusu zdarma. Následně už za každou půlhodinu zaplatí 20 korun.

autor: stj
Spustit audio