V Bohumíně zavedli baby taxi. Zájem rodičů je velký

11. březen 2015

V Bohumíně začala fungovat nová služba - baby taxi. Rodiče s dětmi vozí za zvýhodněnou cenu k lékařům. Vše dotuje radnice, jedna jízda proto stojí neobvyklých patnáct korun.

Volant baby taxi drží v rukou Jiří Malucha. „Míříme tady kousek za maminkou, kterou nabereme a jedeme s ní do nemocnice,“ říká. „Je toho čím dál tím víc, začíná to být populární,“ dodává řidič a současně provozovatel taxislužby.

Při natáčení jsme zastihli paní Barboru Horvátovou. Je jednou z maminek, která baby taxi využívá. „Přijde mi to jako dobrý nápad. Teď jedu poprvé a určitě opakovaně v budoucnu,“ svěřuje se, když s malou Aničkou nastupuje do vozu.

Taxikář vzápětí dětskou autosedačku zkušeně upevňuje. Dítě klidně spí. „Křičela před chvilkou,“ směje se maminka měsíční holčičky.

„Myslím si, že maminky toho budou hojně využívat, protože ne každá má k dispozici vůz nebo řidičský průkaz. A k těm doktorům je třeba se opravdu dostat,“ říká paní Horvátová už během jízdy.

„Je to určitě větší dávka zodpovědnosti, než když vezete běžného pasažéra. Takže opatrně,“ přemítá řidič Malucha.

První v kraji

Baby taxi, které vozí maminky s dětmi do šesti let k lékařům, spustili v Bohumíně jako první v kraji. Projekt navazuje na úspěšnou službu pro seniory a během prvního týdne provozu absolvoval dětský taxík osm jízd.

„Šlo nám o to, abychom usnadnili především rodičům z městských částí situaci v nestandardním případě, jako je právě nenadálé onemocnění dítěte. Proto jsme volili zastávky v návaznosti na ordinace dětských lékařů a nemocnici,“ uvedl bohumínský místostarosta Igor Bruzl (ČSSD).

Baby taxi zajíždí na tři místa – do nemocnice, na polikliniku a k ordinacím pediatrů v Nerudově ulici. Funguje v pracovní dny podle ordinačních hodin dětských lékařů, tedy od 06:30 do 14:00.

Objednávat si jej rodiče budou moci na stejném telefonním čísle jako senior taxi, tzn. 730 181 181. Sveze vždy jednoho dospělého s trvalým pobytem v Bohumíně a dítě, případně děti, do šesti let.

Podobně jako u senior taxi stojí jedna jízda dětským taxíkem patnáct korun, zbytek nákladů platí radnice. Vedení města přepokládá, že za měsíc baby taxi uskuteční asi 70 jízd. Ročně tak za něj město zaplatí asi 50 tisíc korun.

O zavedení baby taxi rozhodl průzkum mezi rodiči. Osmdesát procent dotázaných rodičů službu uvítalo a téměř 60 procent by jej využilo. V Bohumíně v současné době žije asi 1500 dětí do šesti let.

autoři: ada , tif
Spustit audio