Po Osoblažsku jezdí originální čtecí autobusy

20. březen 2015
Zprávy , Zprávy

Pokud pojedete autobusem mezi Krnovem a Osoblahou - už to nemusí být zdlouhavá a nudná jízda. Každodenní cestování do školy nebo do práce si teď můžete zpestřit čtením e-knih.

A nepotřebujete k tomu ani speciální čtečku. Stačí jen chytrý telefon nebo tablet. Krnovská knihovna totiž nechala do vybraných vozidel vylepit letáčky s QR kódy, které po načtení zobrazí zdarma elektronickou knihu z nabídky knihovny.

„V každém autobuse, který jezdí na Osoblažsko, jsou dva QR kódy. Snažíme se to každý měsíc obměňovat, aby čtenáři našli novou knihu, protože samozřejmě jezdí ti samí cestující,“ říká Erika Budišová z krnovské knihovny, která za nápadem stojí.

Inspirovala se Brnem, kde jezdí podobná tramvaj. Ale na Osoblažsku a Krnovsku je to úplná rarita. „Nikde jinde to není a říkala jsem si, že to je to, co mladé lidi třeba přiláká – že je to nová technologie a bude je to zajímat,“ dodává Erika Budišová.

Stačí mít tedy po ruce chytrý telefon nebo tablet a cestující si může hned načíst nějakou zajímavou knížku. „Pár mladých lidí nebo studentů si to tady ofotilo. Pro čtenáře je to asi dobrý nápad,“ hodnotí řidič autobusu Radek Kocián.

Díky těmto novým čtečkám teď bude cestování na trase Krnov a Osoblaha mnohem příjemnější. Právě tato linka totiž sváží z Osoblažska a Jindřichovska pracovníky do Krnova.

„Ta nejdelší linka má zhruba hodinu třicet jízdy, takže i ten cestující má možnost si otevřít v tabletu nebo v mobilu tu knihu a začíst se,“ přivítal nápad i vedoucí dopravní společnosti Jiří Zedek.

A podle Eriky Budišové už mají i první pozitivní reakce: „Je pravda, že spousta studentů se třeba přišla zeptat na možnost půjčení čtečky. Je ovšem pravda, že je hodně odradil obsah knih, které nabízíme.“

To by se ale mělo už brzy změnit, protože krnovská knihovna usiluje o grant, který by měl nabídku jejich e-knih rozšířit.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio