Fotbalový Baník vstoupí do nové sezóny jako jeden z největších aspirantů na sestup

24. červenec 2015
Dobré odpoledne

Fotbalisty Baníku Ostrava čeká nejspíš jedna z nejtěžších sezón v historii. Podle bookmakerů by měl slezský klub v této sezóně sestoupit a jeho trenér Radomír Korytář má jeden z nejnižších kurzů v otázce nejrychleji odvolaného trenéra. Nový ročník Synot ligy startuje už dnes.

Toto léto bylo v Baníku velmi horké. Výměna trenéra, jednání o tom, kde se vůbec bude trénovat, takřka žádné posily či totálně zpackaná generálka na ligu s druholigovou Karvinou.

„Turbulencí kolem Baníku bylo v poslední době tolik, že je na čase situaci zklidnit,“ přeje si člen klubového představenstva Matouš Hába.

Zda se mu však povedlo rozptýlit mrak pochybností, posuďte sami. Nejprve finance. Baník by měl v této sezóně hospodařit údajně se stejným rozpočtem jako loni, tedy 40 milionů na A tým a zhruba dvojnásobek na celý klub.

„Necítíme žádný pokles, ani nějaký rapidní nárůst. Sezónu pokrytou máme,“ ujišťuje Hába.

Jenže Baník dostal v létě z dotačního programu, který přerozděluje peníze z hazardu, čtyřikrát nižší částku než před rokem. Rozdíl činí 12 milionů korun, což je víc než čtvrtina rozpočtu A týmu. Přesto podle Matouše Háby tyto peníze nikde nechybí.

„Zkrátka jsme to ustáli i díky tomu, jakým způsobem se snaží majitel klubu Petr Šafarčík ty finance držet zkrátka a mít určité rezervy. Z hlediska běžného provozu si myslím, že se to neprojevilo vůbec v ničem. Neplánujeme ani nějaké omezení mládežnických družstev,“ říká Matouš Hába.

Pokud tyto peníze nechybí v klubové pokladně, tak určitě se tento výpadek projevil u posil. Baník přišel během letní přestávky o Milana Baroše, Vojtěcha Štěpána i potenciální náhradu na místě pravého beka Patrika Dresslera. Výsledek? V generálce s druholigovou Karvinou propadák 0:3. Ani tady však Matouš Hába nepochybuje o síle kádru.

Po konci uplynulé sezóny se na klub valila kritika ze všech stran. A všechny bývalé ikony Baníku se shodovaly na jedné věci, že ve vedení oddílu jsou nekompetentní lidé bez zkušeností. Ani v této otázce se nic nezměnilo. Baník v létě žádného zkušeného sportovního manažera nepřivedl.

„Tady je prostě podle mne personální vyprahlost, protože jsou tady lidi, jako je Ivan Hurník a jeho generace manažerů. Když pominu jakýsi jejich morální aspekt osobnosti, tak jsou to lidé, kteří mají dlouholeté zkušenosti se sportem. Oproti tomu jsou tady manažeři ve věku kolem třicítky, kteří ale nemají tolik zkušeností a známostí, se spoustou věcí se nesetkali, ale mají chuť, elán a nejsou úplně hloupí. Myslím, že se z nich mohou stát dobří manažeři,“ uzavírá svou předsezónní rekapitulaci Matouš Hába.

autor: ras
Spustit audio