Řidič kamionu obžalovaný kvůli srážce s pendolinem dál zůstane ve vazbě

10. prosinec 2015
Zprávy , Zprávy

Polský řidič kamionu, obžalovaný z červencové srážky s pendolinem, zůstává ve vazbě. Rozhodnul o tom Okresní soud v Novém Jičíně. Cizinec vjel na železniční přejezd ve Studénce, když už blikala výstražná světla. Do kamionu s přívěsem plným plechů vzápětí narazil v 140kilometrové rychlosti vlak. Tři cestující z vlaku nepřežili.

Polský řidič odešel od soudu prakticky beze slov. Justiční stráž ho odvedla zpět do vazby, kde bude další zhruba měsíc čekat na zahájení hlavního líčení. Podle soudce Jaromíra Pšenici byly k prodloužení vazby pádné důvody.

„Útěková vazba je namístě. Pan obžalovaný nám uvedl, že prodal byt v Polsku, takže ani nemá podle vlastního sdělení místo trvalého bydliště. Jako řidič se skutečně může pohybovat v mezinárodní kamionové přepravě po celé Evropě, takže je tam obava, že by se mohl vyhýbat trestnímu stíhání pobytem na neznámém místě,“ vysvětlil soudce.

Polský řidič byl obviněný z obecného ohrožení z nedbalosti. Vzhledem k těžkým následkům mu hrozí až desetiletý trest. „Projevil lítost nad tím, co se stalo, je srozuměn s tím, že tam bude probíhat ve věci hlavní líčení,“ potvrdil státní zástupce Aleš Boháč.

Portugalský řidič za podobný prohřešek zaplatí sto tisíc

Stejný přejezd ve Studénce a taky na červenou přejel o tři měsíce později i portugalský řidič. Ten ale stihl prorazit závory tři a půl sekundy před průjezdem vlaku a ujet. Stejný soud ho dnes potrestal zákazem řízení na dva a půl roku a stotisícovou pokutou.

„Proto asi je ten peněžitý trest tak vysoký a byl také akceptován. Myslím si, že si uvědomil, čeho se dopustil,“ dodal soudce Jaromír Pšenica.

Portugalec také zaplatil škodu za proražení závor. Teď už je na svobodě.

Čtěte také

autor: iha
Spustit audio