Univerzita chce vychovávat specialisty na počítačovou bezpečnost

22. březen 2016

Ostravská Vysoká škola báňská chce vychovávat specialisty na počítačovou bezpečnost. V době, kdy často ani nejlepší bezpečnostní programy nedokáží zabránit útokům hackerů, by tak její absolventi mohli najít dobré uplatnění nejen v České republice.

Lukáš Tomášek dnes studuje informatiku. Právě na to sázejí jeho známí i příbuzní, kteří kvůli zavirovaným počítačům pravidelně volají o pomoc.

„To je takový ten rozhovor, kdy vám volají a říkají – ono je to asi rozbité. Hned tam zajedete, laicky vysvětlíte, co se stalo, a snažíte se to nějak opravit,“ říká s úsměvem student.

Podle některých statistik dnes denně probíhá až milion hackerských útoků. Počet počítačových virů a jejich nejrůznějších mutací pak přesahuje půl miliardy. Specialisté na zabezpečení počítačů a sítí ale v současnosti chybějí v Česku i v zahraničí. I proto chce teď VŠB-TU Ostrava vychovávat experty.

„Snažili jsme se vyskládat předměty, tak aby vytvořily základ pro dobrého bezpečnostního technika, který bude rozumět počítačovým technologiím ve smyslu kybernetických útoků a kybernetické bezpečnosti. Musí si být vědom toho, že se musí neustále vzdělávat dál, jako to dělá doktor, který nemůže nikdy usnout na vavřínech,“ říká garant nového oboru na Fakultě elektrotechniky a informatiky Ivan Zelinka.

Studenti se během dvou let naučí luštit škodlivé kódy virů a zároveň řešit nebezpečí v praxi. Ve výuce ale nejspíš nebudou chybět ani základy práva, které můžou využít například u policie.

„Klíčové je dohodnout se s vedením policie a získat informace, jaké kvalifikační předpoklady naši absolventi musí splnit, aby měli způsobilost k nastoupení u policie,“ potvrzuje vedoucí katedry telekomunikační techniky Miroslav Vozňák.

Na podzim by mohla na navazující magisterský obor nastoupit až stovka studentů.

autor: stj
Spustit audio