Ostravsko-opavská diecéze má 20 let. Kulatiny oslaví duchovním festivalem

27. květen 2016
Zprávy , Zprávy

Velké církevní oslavy zažije už za pár dní Ostrava i další farnosti po celém regionu. Místní ostravsko-opavská diecéze si totiž letos připomíná 20 let od svého vzniku a při té příležitosti uspořádá takzvané Dny víry. V týdenním programu cílí na širokou veřejnost, které chce ukázat, jak se žije v církvi a co všechno nabízí její kultura.

Psal se 30. květen 1996, když v severovýchodním cípu naší republiky vznikla zatím nejmladší česká diecéze. Papež Jan Pavel II. pro ni tehdy vyčlenil část olomouckého arcibiskupství. Své letošní kulatiny ale oslaví až druhý červnový týden a rozhodně přitom nebude cílit jen na věřící.

„Chceme těmito oslavami ukázat širokou paletu života církve. To znamená, Dny víry budou obnášet jednak věci duchovní, bohoslužby, modlitby, ale také budou obnášet koncerty, přednášky, na několika místech třeba i nějaké aktivity pro děti,“ říká generální vikář diecéze Martin David.

Pro Martina Davida je zásadní ukázat, že církev nestojí na okraji společnosti, ale je její nedílnou součástí. „Mohli jsme si to uvědomit právě v souvislosti s majetkovým narovnáním, kdy vyplavaly na povrch nenávistné postoje. Jako by církev byla i dnes více než 25 roků od revoluce vnímána jako nějaký nepřítel společnosti,“ dodává.

Nejen Ostrava, ale i farnosti po celém kraji se tak postupně zapojí do týdenního programu, který 5. června zahájí velká bohoslužba pod širým nebem.

„Je to bohoslužba na poděkování za dvacet let diecéze na Masarykově náměstí v Ostravě. Posléze bude v centru Ostravy probíhat program – jsou tam přednášky, besedy s lidmi, kteří mají, řekl bych, jakousi zvláštní náplň života,“ doplňuje vikář pro pastoraci Vít Zatloukal.

Součástí Dnů víry bude také koncert Janáčkova máje, tradiční Noc kostelů a celý program vyvrcholí 11. a 12. června hudebním festivalem Slezská lilie. Na ten se opět chystají kapely z Česka i ze zahraničí.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio