Z věže na opavském nádraží bude muzeum Kurta Gebauera

20. červen 2016

Železniční stanice Opava-východ se bude mít už brzy čím pochlubit. Ze zchátralé bývalé vodárenské věže tam vzniká výjimečné muzeum věnované akademickému sochaři Kurtu Gebauerovi. Historická stavba - jedna z mála dochovaných - měla namále. Díky nadšencům se ji ale podařilo zachránit.

Před lety jsme reportáž natáčeli ve vysoké věži s baterkou, jinak to ve tmě a sutinách nešlo. Pak ale dráhy památku z konce 19. století prodaly a zchátralá dominanta opavského nádraží určená pro doplňování vody do parních lokomotiv se mění před očima.

Majitel stavební firmy a teď už i této věže Vladimír Peringer měl od začátku jasno. Mezi výhybkami bude nové kulturní centrum.

„Chystáme to k prvnímu částečnému otevření 26. srpna, kdy v rámci festivalu v Opavě máme mít instalovánu výstavu topografie industriálu v České republice. Výstava by tady měla být do konce září,“ řekl stavitel Vladimír Peringer.

Hlavní místnost zaplní sochy Kurta Gebauera – doslova pár centimetrů od koleje, která vede do jeho rodného Hradce nad Moravicí. A místo bude i pro další akce.

„Od října už bychom měli najet na náš pravidelný systém výstav a počítáme s filmovou projekcí, počítáme s malým divadelním sálkem, kde by se mohly dělat různé pořady,“ vypočítává stavitel Peringer.

Nad hlavou má původní nýtovanou nádrž, která se zachovala z roku 1892. Bude zakomponována do budoucího výstavního prostoru.

Nová střecha, fasáda i terasa. To už uvidí i cestující přímo z vlaku. Poslední vodárenskou věž na našem území ze série postavené pro někdejší Ferdinandovu dráhu čeká nový život. Kousek od historického patníku, který oznamuje, že do Vídně je to odsud 290 kilometrů.

autor: mrk
Spustit audio