Nový kampus Ostravské univerzity by mohl vyrůst na Černé louce

9. červenec 2016
Zprávy , Zprávy

Černou louku v Ostravě by mohl oživit studentský život. Město společně s Ostravskou univerzitou zvažuje, že by právě tam mohl v budoucnu vyrůst kampus této vysoké školy.

„Mou představou je, aby Černá louka znovu získala svůj lesk, aby to byla kombinace univerzitních budov, rezidenčního bydlení a samozřejmě, aby zůstala ta sportovně relaxační funkce,“ uvedl ostravský primátor Tomáš Macura.

Nejdál je podle jeho slov spolupráce s Ostravskou univerzitou, která usiluje o rozšíření na Černou louku hlavně kvůli Fakultě umění. Současná podoba fakulty totiž potřebám studia nevyhovuje.

„Celou dobu je v provizoriu, ve dvou budovách, které jsou od sebe vzdáleny. Je oddělena hudebně-výtvarná část, což není optimální. Nabízí se tedy vybudování nové budovy Fakulty umění na Černé louce. Ta by měla koncertní sál a výstavní prostory, které by byly otevřené i veřejnosti,“ říká rektor univerzity Jan Lata.

Projekt na přestavbu areálu v kulturně relaxační centrum už před šesti lety vyhotovila nizozemská společnost Maxwan. Ostrava se s ním tehdy neúspěšně ucházela o titul Evropské město kultury, se kterým by získala i chybějící peníze.

Financování univerzitního projektu by nemělo být problém. „V tuto chvíli se připravují projekty, to znamená konkrétní podoba budov. Je tam záměr na to využít dotace z dotačních titulů, které budou v nejbližší době otevírány. Ale samozřejmě se bavíme o stavbě, takže v řádu let,“ vysvětluje primátor Macura.

Než bude o penězích jasno, bude Černá louka fungovat dál jako veletržní centrum. V nejbližší době se dočká jen menších změn. Do konce července by mělo být hotové nové osvětlení a v srpnu se dočasně promění v olympijský Riopark.

autor: Dominika Škrabalová
Spustit audio