Nápad opavských gymnazistů, jak bojovat se smogem, se šíří do dalších krajů

30. září 2016

Začalo to před třemi lety jako jednoduchý studentský nápad zaměřený na boj se smogem - obcházet rodinné domy a zjišťovat, čím lidé doma topí. Tehdy ještě na Slezském gymnáziu v Opavě netušili, že se z jejich projektu nazvaného Emise stane celostátní záležitost a že budou postupně zaučovat další desítky škol. Právě dnes jim v Opavě předávají zkušenosti.

„Prakticky zvoníme na dveře a snažíme se předávat informace o našem projektu a o stavu ovzduší obyvatelům těch domů. Teď jsme prošli asi tři delší ulice, oslovili jsme zhruba patnáct lidí, kteří nám otevřeli, bavili se s námi a chtěli aspoň tu brožuru,“ popisoval před třemi roky v reportáži tehdejší gymnazista Luděk Plachký.

Dnes studuje práva na vysoké škole, na své gymnázium ale nezapomněl a pomáhá třeba s legislativou. „Podařilo se ten projekt rozšířit do celé České republiky. Mám radost, že to ty děti, žáky a studenty baví a že se i vzdělávají v přírodovědných ale i humanitních předmětech, zvlášť právě třeba v té legislativě,“ dodává Plachký.

Čtěte také

Opavští studenti a bojovníci proti smogu si říkají emisaři. A rychle přibývají další. Například Jan Ibler byl emisařem už na základní škole a teď pokračuje i na gymnáziu.

„Byli jsme na prohlídce STK na měření emisí a určitě budou další akce, kde se zapojí další základní i střední školy. Myslím, že by ten nápad měl pomoct, byl proto vytvořený. Musíme změnit ten náš kraj,“ říká student.

A jsou tady budoucí emisaři – třeba ze školy v Klimkovicích. „Nějak omezit dopravu. Klimkovicemi denně projíždí hodně aut a zanechávají tam tak stopy. Je to ale docela těžký úkol,“ tuší jeden z žáků.

Do projektu Emise a vzdělávání v oblasti ekologie, přírodních věd a legislativy se zapojují nejenom školy v Moravskoslezském nebo Zlínském kraji, ale rychle se přidávají i regiony v Čechách, hlavně v těch severních.

Pořád je co zlepšovat, vždyť topná sezóna právě začíná. „Máme udělané speciální vesty, takže dnes už každý bude vědět, kde je emisař. Mnohé vesnice a města se budou divit, kdo jim bude zvonit na dveře,“ říká Kamila Tkáčová ze Slezského gymnázia.

Ostravské ovzduší ráno 30. ledna 2012
autor: mrk
Spustit audio