Literární happeningy ostravského okrašlovacího spolku připomínají, kdo se skrývá za názvy ulic

1. říjen 2016
Dobré odpoledne

Spolek Za krásnou Ostravu oživuje ulice města také happeningy. V těch, které jsou pojmenované po literátech, jsou to takzvané poetické atentáty. V Bieblově ulici si teď spolek básněmi a milostnými dopisy připomenul Konstantina Biebla, který zemřel před 65 lety. Poezie zněla přímo na ulici a přišly si ji poslechnout desítky lidí.

Poetický atentát tentokrát připravil s posluchači ostravské konzervatoře režisér Radovan Lipus. „Spousta lidí vůbec netuší, kdo byl ten člověk, po kom se ta ulice jmenuje. A vlastně je to koncept takových literárních happeningů, které jsou nějak spojeny s lidmi, kteří něco psali, kteří si něco mysleli,“ říká režisér.

K Bieblovi má Lipus velmi blízký vztah. Znal se s vdovou po básníkovi Marií Bieblovou a v této ulici také bydlel. „Najednou jako takové znamení se objevil byt na Bieblově ulici v Ostravě číslo 20 a byl to vlastně náš první ostravský byt, kde jsme prožili nádherné čtyři roky,“ vzpomíná Lipus.

„Poetické atentáty jsou dalším způsobem, jak město okrašlovat a lidem ukazovat, jak vlastně žijí,“ vysvětluje majitelka klubu Fiducia a zakladatelka okrašlovacího spolku Ilona Rozehnalová.

„Bieblova ulice se mi hrozně líbí. My jsme vlastně už před dvěma lety dělali takovou poetickou procházku a právě na té ulici je krásné to, že ona začíná v centru a končí na periferii. A přitom to není ani sto metrů. Závěr ulice s mostem a takovým pohřebištěm starých vlaků – je to krásné místo, takže to si ten atentát zasloužilo,“ dodává Rozehnalová.

Po happeningu zůstaly v Bieblově ulici papírové lodičky s básněmi Konstantina Biebla, aby si je mohli přečíst i její obyvatelé, kteří zůstali za zavřenými okny.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio