V Ostravě začíná festival Divadlo bez bariér

3. říjen 2016
Zprávy , Zprávy

Podzim v ostravském Divadle loutek bývá každoročně ve znamení festivalů. Zatímco v liché roky přijíždí do krajské metropole loutkáři z celého světa na přehlídku Spectaculo Interesse, sudé roky patří Divadlu bez bariér. Jeho 9. bienále začíná právě dnes a to znamená, že se v Ostravě až do čtvrtku představí soubory z celé republiky i ze Slovenska, které na různých místech odehrají víc než 20 představení pro děti i dospělé. Všechna mají přitom společné téma - překonávání bariér.

S překonáváním všemožných bariér už mají ostravští loutkáři bohaté zkušenosti. Kromě festivalu mají totiž v repertoáru i titul pro děti se zrakovým postižením a místní sdružení Teatr Ludem už přes 10 let pořádá arteterapeutické díly s loutkami pro děti i dospělé s různými handicapy.

Předsedkyní a lektorkou je Hana Volkmerová, která se na festivalu stará o doprovodný program. I letos s ním vyrazí mimo prostory divadla – do škol, ústavů a nemocnic.

„Jedním z velmi zajímavých představení bude Válka profesora Klama. Je to takový specifický projekt, kdy jeden herec, Oldřich Navrátil, hraje přímo ve školní třídě. Vyrazíme taky do nemocnic k nemocným dětem, dlouhodobě nemocným. A budeme hrát taky pro handicapované,“ říká Volkmerová.

Festival původně začínal jako Divadelní pouť bez bariér a téměř výhradně se zaměřoval na překážky zdravotního rázu. Od roku 2012 změnil název a rozšířil také svůj záběr o dospělé diváky i širší spektrum bariér.

„Představení, která diváci uvidí, odhalují a překonávají bariéry nejrůznějšího druhu. Od těch zjevných, fyzických až po vnitřní a skryté. Jsou to prostě inscenace, které i hledají jiný způsob, jak se na jevišti vyjadřovat,“ dodává umělecký šéf Divadla loutek Václav Klemens.

Takovou inscenací přispěje do programu třeba i pořádající Divadlo loutek, které uvede svou pohybovou grotesku saBotáž plnou živé hudby, pantomimy, tance, humoru a bot.

Zajímavý titul přiveze do Ostravy také Divadlo v Řeznické se Stanislavem Zindulkou v hlavní roli a o závislostech všeho druhu přijede besedovat Jaroslav Dušek. Během čtyř dnů na diváky čeká necelá dvacítka představení.

Připomínat se budou i všemožná výročí. Na programu je hra o Karlu IV., o Williamu Shakespearovi, nebo také Zahradní slavnost, kterou festival uvede v den nedožitých osmdesátin Václava Havla.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio