Domy v Příboře ohrožuje sesuv zeminy. Hromadu hlíny tam před několika lety nechal navézt místní podnikatel

20. únor 2017

Před několika lety navezl příborský podnikatel na svůj pozemek velké množství zeminy. Jenže ta se postupně začala sesouvat ze svahu dolů směrem k pěti rodinným domům. Jejich obyvatelé si kvůli tomu stěžují na úřadech. Majitel plochy slibuje, že na jaře nechá hromadu zeminy zabezpečit.

Naproti starému příborskému hřbitovu je zarovnaná zarostlá plocha a na ní asi pět metrů vysoká hromada hlíny. „Vlivem toho posuvu došlo k naklonění sloupu elektrického vedení a k naklonění toho plotu,“ říká obyvatel Juráňovy ulice Petr Mokryš.

Bydlí v jednom z domků, které stojí hned pod obrovskou hromadou zeminy. „Pro člověka, který to vidí tady poprvé, tak určitě neuvěří, že lavina ornice vysoká metr a půl se může pohybovat rychlostí třeba jeden centimetr za den,“ dodává.

„Ta cesta se už taky začíná zvedat a pod ní je vodovod. No a jak to poškodí, tak to ta škoda bude daleko vyšší,“ přidává se další obyvatel ulice Michal Pustějovský.

Sesuvem půdy se už několik let zabývá příborský stavební úřad. Jeho vedoucí ale s odkazem na neukončené správní řízení odmítl sdělit podrobnosti. Ty nezná ani starosta Příbora Bohuslav Majer (ČSSD). Upozorňuje, že stavební úřad jako orgán státní správy politikům na radnici nepodléhá.

I přes sníh viditelná prasklina, pod kterou se hlína sesouvá

„Pochopitelně městu to není jedno, protože je to vlastně na katastru obce, i když je ten pozemek v soukromém vlastnictví. Dělá to zle i občanům v okolí, nejenom těm, kteří tam bydlí. Hromada zastiňuje výhled do krajiny a podobně,“ říká starosta.

Město tak zatím čeká, jak se zachová stavební úřad a majitel pozemku. Tím je podnikatel Stanislav Dobiáš. S natáčením nesouhlasil, v neformálním rozhovoru ale řekl, že má úřední termín na úpravy terénu do 31. června. Jakmile se zlepší počasí, práce podle něj začnou. Místní lidé jsou ale spíše skeptičtí.

„Znám taky jednoho geologa, který se k tomu vyjadřoval, a ten řekl, že nepomůže vůbec nic. Jedině odvoz té hromady. Anebo dát formu té hromady pod velmi nízkým sklonem,“ pochybuje o změně k lepšímu Petr Mokryš.

autor: Michal Polášek
Spustit audio