Po 70 letech se v Čeladné pustili do opravy varhan v tamním kostele

6. duben 2017
Zprávy , Zprávy

Varhany v kostele svatého Jana Nepomuckého v Čeladné se dočkaly opravy. Přijde na zhruba 400 tisíc korun. Poslední léta už je rozežírá červotoč a místo krásných tónů vyluzují rozladěné zvuky. Teď už jsou rozebrané do poslední píšťaly a zpátky dohromady je restauratéři složí do května, kdy se nástroj v kostele opět rozezní.

Teď jsou ale varhany rozebrané, píšťaly opřené o zeď. „Byly vyrobené v Krnově. Prošly prý generální opravou před sedmdesáti lety. Je na nich vidět obrovský zásah červotoče. Je to takový maličký, skoro bych řekl neviditelný nepřítel varhan,“ říká farář Mariusz Roszewski.

„Čekali jsme tři roky, protože jsme předtím dělali zvony, pak v následujícím roce okna, křížovou cestu. Takže na to nebyly prostředky. Až letos jsme se do toho mohli pustit,“ dodává.

Část nákladů má uhradit biskupství ostravsko-opavské, na část ještě farnost střádá peníze ze sbírek a od sponzorů. Vůbec nejvíce ale na opravu historických varhan přispěje obec.

„Jednak je to jediná významná kulturní památka v obci a pak je třeba něco zanechat pro budoucí generace. A myslím si, že varhany do kostela patří. Farnost by na to ve sbírkách nenasbírala, tak obec pomohla s 200 tisíci na opravu varhan,“ potvrdil starosta Čeladné Pavol Lukša (Dobrá volba).

Poprvé se varhany po opravě rozeznějí zase v květnu. „Kolaudace varhan bude 21. května a vychází to zrovna na pouť Jana Nepomuckého. Bude tady první varhanní koncert,“ uzavírá farář.

autor: iha
Spustit audio