Povodňová situace se zklidnila. Pohotovost zůstává na čtyřech místech, Bečva dosáhla 3. stupně

29. duben 2017
Zprávy , Zprávy

Povodňová situace v Česku se v noci zklidnila. Pohotovost zůstává na čtyřech místech na Bečvě a jejích přítocích, nejnižší první stupeň bdělosti má 16 míst hlavně v povodí Odry a na řece Moravě.

Nově na první stupeň povodňové aktivity vystoupaly na dvou místech hladina Blanice a říčky Smutné v jižních Čechách. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výstraha meteorologů před povodněmi platí do sobotního odpoledne, na jihu Moravy do neděle.

Kolem 07:30 platila pohotovost na Bečvě v místní části Přerova Dluhonice a v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku. V Dluhonicích hladina kulminovala kolem 01:30 na pěti metrech, nyní je zhruba o 15 centimetrů níže.

V Teplicích přesáhla Bečva v pátek večer čtyři metry a dosáhla tak třetího povodňového stupně ohrožení, na kterém se udržela až téměř do půlnoci, nyní je hladina na zhruba 330 centimetrech. Druhý povodňový stupeň se v povodí Bečvy drží na stanicích u vodních nádrží Bystřička a Karolinka na Vsetínsku. Hladiny řek klesají i v Olomouckém kraji.

Podle výstrahy ČHMÚ platí povodňová pohotovost pro celý Zlínský kraj, pro Přerovsko v Olomouckém kraji a většinu Moravskoslezského kraje do sobotních 14:00. Pro Břeclavsko a Hodonínsko v Jihomoravském kraji pohotovostní výstraha trvá do nedělního poledne. Nižší stupeň bdělosti podle meteorologů platí pro Opavsko.

Situace v povodí Odry

Situace v Povodí Odry se začíná uklidňovat. Déšť v nočních hodinách ustal a hladiny řek pozvolna klesají. Na Opavě v Držkovicích ale stále platí třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení, na Odře v Ostravě pak druhý – stav pohotovosti. Na dvaceti dalších místech je vyhlášen první stupeň, sdělila v sobotu mluvčí povodí Šárka Vlčková.

V Držkovicích hladina řeky Opavy dosáhla třetího stupně nad ránem. „Nyní pozvolna klesá. Třetí stupeň se tam ale ještě drží,“ řekla. Stav ohrožení už v pátek platil na Odře v ostravské části Polanka nad Odrou. I tam ale hladina začala klesat a nyní tam platí druhý stupeň.

Nejvíce se vodohospodáři obávali situace v Petrovicích u Karviné na Karvinsku, kde řeka Petrůvka ohrožovala i zástavbu. Na několika místech se sice z koryta vylila, hladina ale dosáhla jen druhého stupně a pak začala klesat.

„S ohledem na skutečnost, že srážky na celém území Moravskoslezského kraje ustaly, nepředpokládáme zhoršení situace. Voda bude pozvolna odtékat, to může krátkodobě místy hladiny zvednout. Nic dramatického by se ale už nemělo dít,“ uvedla Vlčková.

zdroj: ČTK
Spustit audio