V Krmelíně protestují proti stavbě průmyslových hal. Bojí se hlavně zvýšené dopravy

7. červen 2017
Zprávy , Zprávy

Proti stavbě dvou průmyslových hal se postavila část obyvatel Krmelína. Bojí se negativního vlivu na okolí a projekt chtějí zastavit. Své námitky podali ke krajskému úřadu, který teď rozhodnul, že investor musí nechat udělat tzv. velkou EIA, která důsledně posoudí všechny možné vlivy na životní prostředí. Firma se svých plánů vzdát nechce a vzkazuje, že sklad a hala s dílnou na opravu dveří odpovídá územnímu plánu a má už řadu souhlasných posudků.

Na pozemku, kde má hala stát, je vysoká tráva a několik stromů. Pozemek obklopuje cesta, les a také několik rodinných domů.

„Mají tady být dvě velké haly a parkoviště,“ říká pan Vladimír Kolář u domku v ulici U Paleska. „Dovedete si představit, co tady bude, když ráno přijedou? Jak to tady bude vypadat? Zatím je to pozastavené, tak uvidíme,“ obává se.

Stavba nové haly se nelíbí ani lidem, které potkáváme o kousek dále, z dvou bytových domů. „Nesouhlasíme s tím, petici jsme podepisovali všichni. Obavy máme z toho, že tady budou jezdit velká auta a my nebudeme moci pořádně spát,“ myslí si paní Libuše a Eliška.

Připomínky ke stavbě má i zastupitelstvo Krmelína, potvrzuje starosta Václav Zezulka. Sám ale situaci považuje za nešťastnou a myslí se, že by obci noví podnikatelé prospěli.

„Zastupitelstvo obce rozhodlo požádat příslušné orgány o zpracování studie vlivu na životní prostředí v celém rozsahu, aby se zjistil možný vliv této stavby na okolní občany, kteří se stavbou nesouhlasí. Podle toho se pak bude situace dále vyvíjet,“ říká starosta.

Jednatel firmy Tomáš Soták uklidňuje radnici i veřejnost. Žádného velkého provozu se podle něj lidé nemusejí bát. V jedné hale chtějí skladovat kontaktní čočky, kam denně podle něj přijedou zhruba 2 dodávky a sem tam nákladní auto, v druhé renovovat dveře.

„Jsme maličká firma, máme jen pár zaměstnanců a snažíme se přesunout do nějakých prostor, které budou moderní a příjemné i pro zaměstnance. A to, do jaké situace jsme se dostali, je dost neuvěřitelné,“ říká jednatel.

Misto, kde má v Krmelíně vzniknout nová hala

Kvůli takzvané velké EIA se jim podle něj přípravy značně prodraží a protáhnou. Nejvíce ale kritizuje, že jim obec nechce dovolit napojit se na inženýrské sítě. Kvůli tomu zvažují podání žaloby.

„Nic jiného nám ani nezbývá, protože pozemek je v tuto chvíli naprosto bezcenný Z územního plánu vyplývá, že rodinné domy se tady stavět nemůžou, protože je to určené lehkému průmyslu a podnikání. A na podnikání ten pozemek také nikdo nekoupí, protože uvidí, že obec dělá takové obstrukce, že to prostě každého odradí,“ míní Soták.

Stavba této haly není jediná, proti které část obyvatel Krmelína protestuje. U silnice I/58 se mají stavět další tři. Více než 700 lidí proti takzvané industrializaci podepsalo nedávno petici.

autor: iha
Spustit audio