Lidé v Kuníně žádají zklidnění dopravy na hlavním průtahu. Podepisují petici

17. srpen 2017
Zprávy , Zprávy

Části obyvatel Kunína dochází trpělivost s rušnou hlavní silnicí. Projede po ní přes 11 tisíc aut denně. Lidé proto sepsali petici za zklidnění dopravy. Řešení vidí v obchvatu nebo třeba položení tichého asfaltu. Úřady s tím ale nepočítají. Obec tak aspoň staví bezpečnější přechody a autobusové zastávky.

Dům rodiny Petry Zubkové stojí asi 20 metrů od silnice. „To začne ve tři hodiny ráno a v pět hodin musíme zavírat okna a balkóny, protože se nedá absolutně spát. Je to strašné,“ říká paní Zubková.

Středem Kunína projíždí dlouhá kolona aut, kterou vede pomalý kombajn. „Neustálý hluk po silnici, která vede vlastně na dálnici D1. Obáváme se, že ten hluk může ještě zesílit, protože začala oprava D48 a četnost dopravy se bude ještě zvyšovat,“ míní paní Oldřiška Navrátilová.

Domluvila se s dalšími nespokojenými lidmi a dali dohromady petici. Už více než čtyři stovky obyvatel žádají zklidnění dopravy v Kuníně. „Aby Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), ministerstvo dopravy, krajský úřad s tím prostě začali něco dělat. Nic se s tím neděje,“ naráží další člen petičního výboru a bývalý starosta František Kojetínský na dřívější záměr postavit okolo Kunína obchvat.

Trasa je sice v územním plánu kraje, jenže silnici už nechce jak vedlejší Šenov u Nového Jičína, tak i silničáři. „ŘSD s obchvatem Kunína nepočítá, protože tuto silnici nelze nijak napojit na budoucí dálnici D48 v nedalekém Šenově u Nového Jičína. Aktuálně neplánujeme v průtahu Kunínem žádnou souvislou opravu asfaltového povrchu,“ odpovídá mluvčí ŘSD Jan Rýdl na další z nápadů, aby silničáři položili takzvaný tichý asfalt.

Téměř čtyřkilometrová silnice ale bude do podzimu přece jen o něco bezpečnější. Poblíž největší křižovatky uprostřed Kunína pracují dělníci a stroje. Jak vysvětluje starostka Dagmar Novosadová (SNK), tyto stavební práce financuje obec. „Děláme nové přechody, autobusové zastávky, dělicí ostrůvky, přechody nasvěcujeme,“ dodává starostka.

Obec investuje do bezpečnějších přechodů a zastávek

Členové petičního výboru nicméně tvrdí, že pokud úřady jejich požadavky nevyslyší, zváží protestní akci třeba ve formě blokády hlavní silnice.

autor: Michal Polášek
Spustit audio