Kraj ochromil sníh, řada silnic je neprůjezdná

30. prosinec 2005

Moravskoslezský kraj ochromilo husté sněžení. Na některých místech se zastavila doprava, kterou komplikovaly hlavně kamiony. Mimo provoz je mošnovské letiště a zpoždění má také městská i meziměstská hromadná doprava. V Karviné byl dokonce kvůli problémům s počasím vyhlášen kalamitní stav.

Nejhorší situace byla od rána na hlavním tahu z Ostravy do Opavy, na Frýdeckomístecku a v okolí Českého Těšína. U Žukova na silnice R48 byla dopoledne zastavená doprava, hasiči tam vyprošťovali dva kamiony, dále je průjezdná jen pro osobní auta. Totéž platí pro hrabyňský kopec. Další nehoda zablokovala průjezd na Vojkovickém kopci mezi Třanovicemi a Dobrou. Dopravu tam řídí policisté. Nebezpečné místo, zvláště pro nákladní vozy, je tradičně kopec v Neborech.

Správy silnic mají veškerou techniku v terénu, ale neustálé sněžení jejich práci komplikuje. S místními silnicemi si naštěstí poradí i samotné obce. Jako například Horní Tošanovice na Frýdeckomístecku. Starosta Petr Martiňák si postěžoval, že místní cesty byly lépe ošetřené než hlavní mezinárodní tah R48.

silničáři a kalamita

"To, co dávají na internetu, když se podívám přes ministerstvo dopravy, že je všechno s opatrností sjízdné, tak já říkám, že ne. Asi není na ten hlavní tah použit dostatek techniky, protože ten musí být vyhrnutý. A jestliže si místní komunikace dokážeme udržet v lepším stavu než hlavní silnici, k tomu není co dodat," dodal starosta.

Kvůli sněhu je uzavřené i mošnovské letiště. Byly zrušeny dva dopolední lety do Prahy i odpolední spoj ve 14:20. Pracovníci letiště bojují s neustávající sněhovou nadílkou, aby mohli provoz obnovit co nejdříve.

V Karviné vyhlásili kalamitní stav
Ostravský dopravní podnik bojuje se sněhem na tramvajových kolejích. Spoje mají obrovské zpoždění, výhybky musí technici rozehřívat, dispečeři dohlížejí na to, aby vozy nejezdily přetížené. V Karviné dokonce starosta vyhlásil kalamitní stav na území celého města. V ulicích připadlo více než 20 centimetrů sněhu a pracovníci Technických služeb jsou v pohotovosti. Město teď využívá veškerou techniku svou i soukromých firem.

Sněhová nadílka v Moravskoslezském kraji ustane až v noci nebo k ránu. Meteorologové předpovídají, že odpoledne bude stále vydatně sněžit, teploty se budou pohybovat mezi -7 až -4 stupni, na horách ještě o tři stupně níže. Od severu vane čerstvý vítr, který v nárazech dosáhne až 15 metrů za sekundu. Na východě Moravy a ve Slezsku má napadnout 5 až 15 centimetrů sněhu, v Beskydech až 30 centimetrů.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

Více z pořadu