V Třinci operují srdce novou metodou

17. leden 2006

Lékaři Kardiocentra třinecké Nemocnice Podlesí zavedli novou metodu operace srdce. Na rozdíl od klasické operace při ní nedochází k otevření hrudníku podélným řezem ve střední části. Navíc provádí chirurg výkon pod dohledem kamery. Jde o takzvanou videoasistovanou operaci.

Ve světě se tato operace provádí už několik let, u nás jde o novinku. Videoasistovaná operace srdce připomíná laparoskopii. Operatér využívá kameru, navíc neřeže hrudní kost. "Do hrudníku se z pravé strany udělají tři vpichy, kudy se zavede kamera a nástroje. Kromě toho je tam malý řez, přes který se částečně operuje, a navíc je to řez, kudy lze do srdce zavést například umělou chlopeň," vysvětluje primář kardiochirurgie Nemocnice Podlesí Piotr Branny. Takový zákrok je k pacientovi šetrnější, navíc je výhodou také kratší doba rekonvalescence.

operace

Karel Kusník z Havířova ještě před několika týdny o nějaké videoasistované operaci vůbec nevěděl. Hmatatelné však byly jeho zdravotní problémy, například nevyšel do schodů. "Jak jsem začal dělat něco trošku fyzicky namáhavějšího, okamžitě jsem byl zpocený, zadýchával jsem se a takové problémy," popsal své potíže Kusník. Odborné vyšetření ukázalo na nedomykavost mitrální chlopně, operace byla nezbytná. Pan Karel si vybral novou metodu. A nelituje. Za deset dnů po operaci byl doma.

"To víte, že ten první den po operaci všechno bolelo. Ale když už jsem čtvrtý den po zákroku mohl jít pod sprchu a byl jsem přeložen na normální pokoj, tak to už je nějaký pokrok v lékařské péči!" pochvaluje si. Teď už pan Kusník úspěšně rehabilituje a může se pochlubit, že schody už vyjde bez problémů.

Videoasistovaná operace ale rozhodně není všelék na srdce. Tato metoda se nehodí pro každý výkon. Určitě se nedá použít při infarktech. "Tento typ operace je určen pro pacienty, kteří mají onemocnění dvoucípé a trojcípé chlopně a pak eventuálně při onemocnění přepážky nebo pro poruchu rytmu srdce," upřesňuje primář Piotr Branny.

Lékaři kardiocentra třinecké nemocnice Podlesí počítají s tím, že ročně budou novou metodou operovat několik desítek pacientů.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu