Kraj bojuje o významné obrazy z Galerie výtvarného umění

27. únor 2006
Zprávy , Zprávy

O osudu obrazů z Galerie výtvarného umění v Ostravě rozhodne nejvyšší soud. Moravskoslezský kraj mu pošle své dovolání, protože nesouhlasí s rozhodnutím pardubického krajského soudu. Podle verdiktu by se vzácná díla měla stěhovat do Kanady.

Oskar Federer byl předválečným ředitelem Vítkovických železáren, který uprchl do zahraničí kvůli svému židovskému původu. Sbírka 22 obrazů poté padla do rukou nacistům. Po válce zůstala naprostá většina pláten v Ostravě - v Galerii výtvarného umění, kterou teď spravuje kraj. Jeden obraz se dostal do Pardubic.

Logo

Před několika lety požádali kanadští dědicové Federera, aby jim byly obrazy vráceny. Krajský soud v Pardubicích na sklonku minulého roku rozhodl v jejich prospěch. Kraj nesouhlasí, chystá dovolání k nejvyššímu soudu a zároveň žádá, aby nedovolil vydání obrazů do doby, než sám rozhodne.

"My si stále myslíme, že Federerovi dědici neprokázali nadevší pochybnost, že to byl majetek osoby. My si myslíme, že to byl majetek podniku a jako takový má zůstat v Ostravě. Kromě dovolání požádáme Nejvyšší soud, aby odložil výkon rozhodnutí s tím, že by ty obrazy ještě do jeho rozhodnutí zůstaly u nás. Nicméně pokud Nejvyšší soud naší žádosti nevyhoví, je jasné, že budeme nuceni obrazy dědicům do Kanady vydat," vysvětlila mluvčí Šárka Swiderová.

Na základě 21 obrazů, které ostravská galerie spravuje téměř 60 let, byla soustavně budována v rámci republiky ojedinělá sbírka evropského umění. Pokud kraj s dovoláním neuspěje, škoda bude děsivá. "Pro galerii už kvůli cenám na světových trzích nikdy nekoupíme podobně kvalitní díla," dodal ředitel galerie Petr Beránek. Upřesnil, jaké obrazy z takzvané Federerovy sbírky považuje za nejvzácnější: "Nepochybně je to Munchovo Jižní pobřeží. Z hlediska - řekněme naší české sbírky je nejvýznamnější Slavíčkovo Kosatcové pole."

V Ostravské galerii v tuto chvíli uvidíte v rámci výstavy rakouského malířství pouze dva obrazy ze sbírky, která je předmětem sporu. Jako celek byly vystaveny v roce 2000 ve chvíli, kdy se rozběl soudní spor. Galerie uvažuje, že v případě neúspěchu u Nejvyššího soudu, díla vystaví - na rozloučenou v rámci krátkodobé výstavy.

autor: mik
Spustit audio