Za bodnutí do krku si recidivista odsedí deset let

28. únor 2006
Zprávy , Zprávy

Za bodnutí do krku deset let ve vězení. Takový rozsudek si dnes vyslechl u Krajského soudu v Ostravě Jaroslav Królikowský. Jeho oběť je po útoku ochrnutá a ztratila řeč. Królikowský po činu uprchl a po několika týdnech ho policie dopadla na Berounsku.

Jaroslav Królikowský trest přijal. "Je mi to líto, byl to kamarád," reagoval na rozsudek devětačtyřicetiletý muž. Původně ho soudili za pokus vraždy, soudce čin překvalifikoval na těžkou újmu na zdraví.

Krajský soud v Ostravě

Co se stalo: koncem srpna se Królikowský sešel s kamarádem v bytě své přítelkyně. Kamarád přišel opilý a ještě dále popíjel. Pak se začali hádat a strkat a muž spadl na zem. Celou dobu přitom upozorňoval, že má hnědý dan v karate. "Když budu mít nůž v ruce, žádný dan ti nepomůže. Nezvedej se, nebo to může špatně dopadnout," citoval slova obžalovaného soudce Miroslav Mucha.

Státní zástupce chtěl trest za pokus vraždy, to ale soudce odmítl. Kromě útočníka a oběti totiž na místě nikdo jiný nebyl a nikdo nemohl dokázat, že Królikowský chtěl svého kamaráda zabít. "Chtěl ho potrestat. Kdyby ho chtěl zabít, mohl to udělat," konstatoval soudce. Přihlédl ale k bohaté trestní minulosti a taky k tomu, že si útočník po činu převlékl kalhoty, odešel z bytu, aniž by kamarádovi pomohl, a měsíc se skrýval. Proto ho poslal do vězení se zvýšenou ostrahou na deset let.

Státní zástupce si nechal lhůtu na rozmyšlenou. Celý proces trval pouhé dva dny.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio