Letní brigáda bude mít cenu zlata

25. květen 2006
Zprávy , Zprávy

Zhruba za měsíc začne tradiční boj o letní brigády. Studentům začnou letní prázdniny, skončí období zkoušek na univerzitách a budou si chtít přilepšit. Nečeká je však nic jednoduchého. Letos zřejmě zase padne rekord v počtu zájemců, kteří budou muset být velmi rychlí, aby práci skutečně získali.

Jednou cestou je hledat brigádu na vlastní pěst, ale pokud nemáte dostatečný počet dobrých a nejlépe osobních kontaktů, zřejmě skončíte u pracovní agentury. Radovan Burkovič je jednatelem jedné z největších v našem kraji. Zatím má v evidenci 17 a půl tisíce zájemců, kterým podle odhadu v létě nabídne řádově stovky brigád denně. Konec června a začátek července, to chtějí podle Burkoviče pracovat úplně všichni, což není možné.

"Pokud mají brigádníci zájem si opravdu vydělat, doporučujeme jim, aby počkali a pracovali v srpnu. Je to nepříjemné, a to z jednoho prostého důvodu - každý má rád odpracováno a potom si chce v srpnu užívat, když už v září musí znovu do školy. Taková je ale realita. V srpnu je do konce taková naděje, že si i může vybírat," dodává Burkovič. Jenže takové plány zatím valná část studentstva vůbec neřeší.

Na otázku, zda plánují brigádu, uslyšíte třeba toto:

0:00
/
0:00

Pravdou je, že mnohé firmy nabízejí volné krátkodobé smlouvy nanejvýš s týdenním předstihem, takže taktizovat se příliš nedá. A stejně tak je třeba počítat víceméně s pevnými hodinovými sazbami. Například za úklidové nebo stavební práce přibližně 50 korun hrubého. Jak dodal Radovan Burkovič, je ještě jedna rada - být připraven nastoupit okamžitě. Zhruba 14 tisíc zájemců dostává nabídky e-mailem.

autor: mrk
Spustit audio