Náctiletí budou mít v létě problémy s brigádami

29. květen 2006
Zprávy , Zprávy

Nová podoba zákoníku práce, kterou prosadila dolní komora parlamentu, může výrazně zkomplikovat život mladým lidem. Jde především o letní prázdninové brigády. Některé pracovní agentury hovoří dokonce o likvidaci brigád pro nejmladší ročníky. Za vším je jeden sporný paragraf.

V paragrafu 79 se píše, že lidé do 18 let (doposud je to do 16 let) nemohou pracovat více než šest hodin denně a maximálně 30 hodin týdně. Radovan Burkovič, jednatel ostravské pracovní agentury nad tím kroutí hlavou. Firmy podle něj fungují ne v šesti ale v osmihodinovém režimu. Už teď nechtějí podle jeho slov zaměstnávat nikoho, kdo se tomu nedokáže přizpůsobit.

"Nikde tam nenajdete směnu kratší než šest hodin. Znamená to, že třeba na takové lince, kde se vyrábí třeba pivo, tak byste museli po šesti hodinách střídat pracovníky. Když dělám na jednu směnu, tak ten nový tam bude dělat dvě hodiny? Hodinu pojede do práce, hodinu z práce, aby tam dvě hodiny pracoval, vydělal sto korun a projel třicet? Je to nesmysl," míní Burkovič.

Možná by stačila nějaká změna organizace práce. Jenže tak to podle Burkoviče v praxi u zaměstnavatelů většinou není. "Tak, aby si komplikoval život měněním uprostřed linky uprostřed pracovní doby, tak to dělat opravdu nebude.," dodává.

Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Beránková potvrdila, že Česká republika neměla mnoho jiných možností, jak tento paragraf vymyslet. Ochrana mladistvých je až příliš choulostivá. "Musíme chránit mladistvé zaměstnance a dopřát jim možnost, aby měli zajištěn delší odpočinek. Zaměstnavatel by měl orientovat své zaměstnance na konkrétní výsledky práce nikoli na čas," řekla mluvčí.

autor: mrk
Spustit audio