Někdejší šéf Moravia banky žádá obnovení procesu

5. červen 2006
Zprávy , Zprávy

Někdejší šéf zkrachovalé Moravia banky žádá, aby soud celý proces začal od začátku. Krajský soud v Ostravě dnes v přelíčení po téměř dvouleté přestávce pokračoval. Obžalovaný Jiří Baron tvrdí, že po takové době chce slyšet všechny svědky znovu a nesouhlasí také s obměnou senátu. Z vytunelování peněžního domu je obžalována skupina 16 bankéřů, právníků a lidí ze spřízněných firem.

"Všechno jsem zapomněl, nevím, co kdy který svědek vypověděl. Chci, aby proces začal úplně od začátku," tak dnes zahájil své vystoupení před senátem hlavní obžalovaný v kauze Moravia banka Jiří Baron. Soudce Karel Gill proto celý den četl dosavadní výslechy svědků z protokolu.

soudcovské kladívko

Naposledy se tady 16 obžalovaných, jejich obhájci, žalobce a senát viděli před téměř dvěma roky. To, že se případ dlouho táhne, se nelíbí i obžalovanému právníkovi Moravia banky Věslavu Neméthovi. "Samozřejmě, že mi to působí velké komplikace. A nejen v práci. To si asi každý umí představit," řekl Neméth.

Co proces tak zdrželo? Znalecký posudek. Má objasnit složité ekonomické transakce mezi peněžním domem a spřízněnými firmami. Předseda Krajského soudu v Ostravě Jiří Doležílek potvrzuje, že experti pracovali dlouho. Navíc renomované znalce nemohli zvolit, protože by jejich odměna zruinoval rozpočet soudu.

"Samozřejmě, že to není dobré, když se tím celková délka řízení prodlužuje, ovšem ta věc a ten znalecký posudek je zjevně mimořádně složitý a časově náročný. Není vyloučeno, že nějaká auditorská firma měla lhůtu k vypracování posudku kratší, ale náklady na pořízení posudku by byly zcela jistě mimo rozpočtové možnosti Krajského soudu," upozornil Jiří Doležílek.

Teď už obsáhlý posudek hotový je. Jeho autoři mají být vyslýcháni koncem měsíce. Pak není vyloučeno, že v kauze Moravia banka padne rozsudek.

autor: ada
Spustit audio