Soud za podvod v Moravia bance poslal do vězení tři ze 17 lidí

19. říjen 2006

Za vytunelování Moravia banky půjdou do vězení jen tři muži. Rozhodl tak Krajský soud v Ostravě. Dalších 14 manažerů, právníků a lidí ze spřízněných firem zprostil obžaloby. Hlavní aktér kauzy někdejší šéf zkrachovalého peněžního domu Jiří Baron má za mřížemi strávit sedm a půl roku ve věznici s ostrahou. Většinu složitých finančních operací, které podle žaloby měly vylákat z banky desítky milión korun, soudce nepovažuje za zločin.

Nejčastěji soudce vyslovoval větu - zprošťuje se obžaloby. Většinu skutků za zločin vůbec nepovažuje. Státní zástupce Rostislav Bajger takový výsledek přesto nepovažuje za fiasko. "Tak bych to vůbec nehodnotil, je to rozhodnutí soudu prvního stupně. My v naprosté většině případu s tím rozhodnutím nesouhlasíme a podáme odvolání, protože se s rozhodnutím soudu neztotožňujeme. Domníváme se, že ta škoda skutečně způsobena byla," dodal žalobce.

Jako nevinen odcházel od soudu například bývalý právník banky Věslav Nemét. "Je to očištění mého jména," řekl po verdiktu.

Klienti Moravia banky dostali od státu vyplaceno 90 procent svých vkladů, ale maximálně do výše jednoho milionu. Krach peněžního domu postihl ale nejen drobné střadatele. Potíže má dosud i radnice ve Frýdku-Místku. Ta totiž patřila k akcionářům banky. Radní tam celkem investovali 25 milionů korun.

Z odsouzených byl dnes v jednací síni jediný muž - Svatopluk Mayer. Za mřížemi má strávit pět let. Sám přitom policisty na podivnosti kolem banky upozornil. "Chtěl jsem tomuto státu něco napomoci, ale veřejně říkám, že tomuto státu bych už nikdy v životě nepomohl," tvrdí.

Podvody kolem Moravia banky patří k nejrozsáhlejším kauzám, které Krajský soud v Ostravě řešil. Spis má zhruba 25 tisíc stránek a jen první část rozsudku četl soudce Karel Gil téměř dvě hodiny.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu