Na projektování Karoliny se podílí uznávaný architekt

1. únor 2007
Zprávy , Zprávy

Na podobě ostravské Karoliny se bude podílet světově uznávaný architekt Rem Koolhas. Z dílny jeho ateliéru OMA má mimo jiné pocházet i návrh na ztvárnění společensko zábavního centra, které je součástí první etapy výstavby nové městské čtvrti.

Koolhas patří podle jednatele společnosti Multi Develpment Luboše Kočího k nejvýraznějším postavám současné světové architektury. "Za poslední roky pobral neuvěřitelné množství cen, ta nejznámější je asi za jeho knihovnu ve Seattlu. V současné době se pracuje na jeho špičkových, nádherných objektech pro Čínu. Jsou pověstní tím, že si vysloveně hrají s prostory a s velice překvapivými náhledy na objekty, ať už zvenku nebo zevnitř."

Logo

Společnost Multi Development nyní projektuje první etapu, která má být dokončena v roce 2010. Její součástí je rozsáhlá výstavba, která zahrnuje vybudování bulváru, náměstí, rekonstrukci budov Dvojhalí a elektrocentrály, výstavbu obchodně-zábavního centra a po jednom administrativním a bytovém bloku.

Rem Koolhaas se narodil roku 1944 v Rotterdamu. Část dětství prožil v Indonésii. Kancelář OMA založil roku 1975 v Londýně. K významným projektům kanceláře patří budova Tanečního divadla v Haagu (1987), která vypadá, jako by byla sestavena z disharmonických protichůdných elementů. V dubnu roku 2005 byla otevřena nová koncertní hala Casa da Música v portugalském Portu na náměstí Rotunda da Boavista, jejíž realizace stála 75milionů eur. V současné době se Koolhaas zaměřuje na projekty v USA a v Asii.

autoři: mik , tif
Spustit audio