V Ostravě-Porubě vrcholí spor kolem kácení stromů

15. únor 2007

Stromy rozdělily obyvatele Ostravy-Poruby. Tamní radnice chce opravit část historického jádra, půjde především o komunikace a nová parkovací místa. Změny si ale vyžádají vykácení zhruba 130 stromů. A v tom je problém.

Zatímco jedni se v Porubě těší na pohodlnější parkování a více světla v bytech, jiní stromy obhajují a říkají, že mají zůstat.

Logo

Radnice má spočítáno, že v Porubě roste přes čtyři tisíce stromů. Navíc za každý, který pokácí, vysadí dva nové. Tisíce lidí přesto podepsaly petici, která požaduje jejich zachování. Starosta Miroslav Novák proto slibuje, že 22. února odstartují veřejné diskuze. Do Kulturního domu Poklad si budou zvát vždy obyvatele jedné ulice. Odmítá ale, že by chtěli zabránit vstupu ekologickým organizacím, které občany podporují.

"Může to tak být vnímáno, ale já to tak nevnímám. Musím zopakovat, že projekt je zpracováván na základě požadavků občanů, kteří tam bydlí a dělá se pro občany, kteří v lokalitě bydlí. Budeme se snažit v okamžiku, kdy zájem převýší kapacitu sálu, opravdu občany lustrovat tím, ať prokáží svým průkazem totožnosti, že v lokalitě bydlí," upozornil starosta.

Podle odborníků Ostrava-Poruba zeleň revitalizovat musí. Obvod vznikal v padesátých letech a část tamních stromů je už na hranici životachopnosti. Podle experta Vladimíra Mana se to týká hlavně topolů, které tehdy vyšlechtily výzkumné ústavy.

"Topoly jsou nepříjemné v tom, že se po dosažení určitého věku začínají spontánně rozpadat, že z nich padají skutečně obrovské větve. A pokud se vysadí do prostoru, kde žijí lidé, kde si hrají děti, mohou se stát výrazným nebezpečím," vysvětlil Vladimír Man.

Porubská radnice utratí za obnovu ulic Alšova, Budovatelská, Československého Exilu, Kopeckého a Urxovy přes 57 milionů korun. Práce mají začít na podzim a skončit v závislosti na financích v roce 2010.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu