Romští policejní asistenti úspěšně pomáhají v boji s lichvou

11. květen 2007
Zprávy , Zprávy

Sociálně vyloučeným komunitám, hlavně Romům, pomáhají v Ostravě policejní asistenti. Nabízejí pomocnou ruku obětem lichvy nebo podvodu či doprovod k soudu a na úřad. Do terénu chodí čtyři vyškolení pracovníci, kromě dvojice žen od loňska i dva muži.

Původně pilotní projekt proti lichvě, který právě Ostravští rozjeli v roce 2003, dnes běží pod křídly občanského sdružení Vzájemné soužití. Jako součást projektu Klíč ke změně čerpá také evropské peníze, ovšem příští rok podpora z Bruselu skončí.

Kumar Vishwanathan

Ředitel sdružení Kumar Vishwanthan volá po systémové změně. Po čtyřech letech osvědčeného fungování by policejní asistence neměla stát jen na nevládních organizacích. "O nějaký grant bojujeme každý rok. Byli bychom rádi, kdyby to vláda vzala do svých rukou. Například bychom chtěli, aby u policie sloužilo více Romů. V Británii nebo ve Francii fungují tito asistenti v rámci policie jako civilní zaměstnanci," říká Kumar Vishwanthan.

Deviza této služby je důvěra. Jedině s tou totiž asistenti v terénu obstojí. "Za těch pár let, co takto pracuji, se toho podařilo hodně. Padlo i trestní oznámení na lichváře. Sama jsem si to prožila, takže vím, co to obnáší," říká asistentka Soňa Holubová. Za velký problém kromě lichvy považuje drogy a úvěrové podvody.

Pochůzku s policií asistenti dělají třikrát týdně. Jen loni pomohli asi 1300 klientů, hlavně z Ostravy-Přívozu a Vítkovic.

Policista Zbyněk Stuchlý vidí ve spolupráci přínos. I díky tomu je lichva mezi ostravskými Romy na ústupu. "Přestáváme mít problémy dostat romské občany na oddělení, začínají mít k nám důvěru a přicházejí se svými problémy," dodává policista.

Policejní asistence má kromě dotací z Evropské unie i podporu státu. Bezplatné sociální služby mohou lidé využívat i v Chebu, Plzni, Karviné či v Brně, kam ostravští vlastně know-how předali.

autor: Petra Marková
Spustit audio