Malým obcím se odklad novely o rozpočtovém určení daní nelíbí

24. září 2007

Starostové malých obcí protestují proti odkladu projednávání novely zákona o rozpočtovém určení daní. Vláda ji stáhla z dnešního programu kvůli tomu, že ODS měla k návrhu ministerstva financí výhrady. Novela podle ní sice na jedné straně přidává malým obcím do tří set obyvatel, ale také ubírá peníze městům nad pět tisíc obyvatel.

Menší obce by měly podle návrhu ministerstva financí od příštího roku získat na daních o 2,5 miliardy korun více než dosud. Vládní odklad se proto vůbec nelíbí například starostce malé obce Vrchy na Novojičínsku Jiřině Pešlové, která považuje současný stav za nespravedlivý.

"V současné době nám peníze stačí na to, abychom udržovali chod obce, ale aby se obec rozvíjela někam dále, na peníze určitě nemáme. Proč mám mít méně peněz než Pražák? Jsem snad jiný občan České republiky než ten pražský? To považuji za diskriminaci venkova," podotýká starostka.

Na odloženém návrhu by ale naopak prodělala středně velká města, která by přišla o více než 800 milionů korun. V našem kraji by mezi ně patřila například Studénka. Její starosta Ladislav Honusek si větší úbytek z městského rozpočtu nedokáže představit.

"Chápeme na jedné straně aktivitu malých obcí, ale vláda by měla hledat prostředky dle našeho názoru jinde, protože ani města naší velikosti nemají ty příjmy do rozpočtu natolik velké, aby si mohly dovolit nějaké velké úbytky," dodává starosta Studénky.

Hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský odložení novely zákona o rozpočtovém určení daní přivítal. "Je skutečně potřeba připravit návrh, který by řešil problém řešil hlouběji, než jen to, že některým obcím něco dám a některým seberu a je to takový velmi zjednodušený pohled."

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu