Inspekce pozatýkala ve Vratimově úplatné policisty

8. říjen 2007

Inspekce ministra vnitra zatkla deset policistů z Vratimova a jednoho strážníka ze Šenova. Jsou podezřelí z rozsáhlého korupčního chování. Policisté řidičům ukládali blokové pokuty, aniž by jim vydali bloky a peníze si nechali.

Inspekce zatčením policistů završila několikatýdenní akci s krycím názvem Kostel. "Vyšetřování nasvědčuje tomu, že se různou formou účastnili či podíleli na nejméně devatenácti zadokumentovaných případech trestné činnosti. V době od srpna do září 2007 inkasovali od přestupců finanční částky v řádu tisíců korun," upřesňuje mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Logo

Mezi řadovými policisty z Vratimova zatýkání kolegů vyvolalo pozdvižení. Na mikrofon ale odmítli hovořit. Aféra malou služebnou doslova zamávala. "Znal jsem je. Sloužili jsme spolu patnáct let. Zbyla nás polovina," potvrzuje policista, který dnes sloužil na vrátnici.

Oslovení obyvatelé Vratimova neskrývali překvapení. Je to šok, říkají.

Vratimovské oddělení čekají personální změny. Zástupce šéfa frýdeckomístecké policie Pavel Tileček potvrdil, že vedoucí této služebny ve funkci končí. "Ve vedení vratimovské služebny dojde ke změně. Chceme, aby se na tomto obvodním oddělení už nic podobného neopakovalo."

Místostarosta Šenova Pavel Blažek o zadržení jejich strážníka nic nevěděl. První informace získal od Českého rozhlasu Ostrava. "Až tady budu mít konkrétní obvinění, tak se k tomu vyjádřím," řekl v první reakci.

Policisté skončili v cele předběžného zadržení. "Jedná se o nejrozsáhlejší případ korupce v řadách policie. Všichni byli po výslechu inspekcí umístěni do různých policejních cel v rámci celého kraje, aby se nemohli vzájemně domlouvat," potvrzuje Alois Dlouhý z Krajského státního zastupitelství.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu