Karvinské lázně připravily projekt včasné rehabilitace

12. prosinec 2007
Zprávy , Zprávy

Už více než sto pacientů využilo Projekt včasné rehabilitace, který připravily karvinské Lázně Darkov. Novinka je určena lidem po operacích velkých kloubů, zejména kyčelního a kolenního.

Projekt výrazně zkracuje dobu od operace pacienta k jeho nástupu na rehabilitaci. Místo měsíců čekání nastupuje pacient na rehabilitaci téměř okamžitě, většinou do dvou týdnů po výměně kloubu. Díky tomu se také rychleji vrací do běžného života.

Rehabilitace (ilustr. foto)

"Doba od chvíle, kdy je pacient zoperován, tedy od chvíle, kdy je mu implantována náhrada některého z nosných kloubů, až do ukončení komplexní lázeňské léčby, se dnes v tuzemsku pohybuje okolo šesti měsíců. Nový projekt Lázní Darkov tuto lhůtu zkracuje na asi 54 dnů, tedy zhruba na třetinu," upřesňuje mluvčí lázní Eva Kijonková.

Projekt pamatuje také na další důležitý fakt. Pacientovi odpadá administrativa a složitý proces schvalování lázeňské péče. Jak potvrdil předseda představenstva společnosti Lázně Darkov Jaroslav Čánek, díky projektu se pacient dostane do systému řízené zdravotní péče.

"Od samého začátku pacientovi nabízíme jednoznačně definovaný produkt, ve kterém je část akutní medicíny a část rehabilitační medicíny. Pacient ví, co ho čeká, kde bude probíhat rehabilitace, kdy skončí celý proces a s jakým výsledkem odejde domů," dodává Čánek.

Projekt darkovských lázní má nadregionální význam. Zapojilo se do něj už 16 nemocnic, z toho pět fakultních. Mimo jiné také fakultní nemocnice v Praze-Motole.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio