Kvůli údajné korupci zhoustla v Opavě atmosféra

14. prosinec 2007

Ani veřejná diskuse neuklidnila atmosféru na opavské komunální scéně. Zástupci nevládní organizace Transparency International zorganizovali setkání občanů s vedením magistrátu, protože se na protikorupční linku obrátilo několik nespokojených obyvatel.

Nečekaně mizivý zájem veřejnosti, ujišťování radnice, že je všechno v pořádku a nespokojené tváře opozičních zastupitelů. To byl obrázek debaty, která měla ukázat pozadí všech současných kauz.

Opava

"Celá diskuse byla stržena prakticky panem primátorem, že radnice dělá vše pro občany. Ten efekt je ale obrácený," říká jeden z kritiků, zastupitel Petr Škarohlíd.

Opavou stále hýbe prodej bytů v centru města obálkovou metodou. Antimonopolní úřad se nedávno vložil do prodeje budovy bývalé nemocnice soukromé firmě a spory se vedou také kolem pozemků trenéra Hadamczika. Ty by radnice ráda koupila za více než 100 milionů korun, což je ale podle opozice mnohem více, než bývá zvykem.

Primátor Zbyněk Stanjura byl s debatou víceméně spokojen. "Takováhle debata přispívá k tomu, aby obě strany měly objektivní informace a nebo alespoň pohledy z obou stran," podotýká Stanjura.

Dá se očekávat, že poslední letošní klání čeká opavskou politiku příští týden v úterý na jednání zastupitelstva.

Michal Štička z Transparency International potvrdil, že velká část podobných problémů ve městech pramení z nedostatku informací. "Občané by měli mít větší zájem na tom, co se děje, protože jsou to jejich veřejné prostředky, jejich politická reprezentace, která by měla hájit jejich zájmy na komunální úrovni."

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu