Odboráři Dopravního podniku Ostrava připravují stávku

27. únor 2008

Odboráři ostravského dopravního podniku zvažují výstražnou stávku. Napjaté vztahy mezi vedením města a zástupci zaměstnanců neuklidnilo ani dnešní jednání zastupitelstva. Odboráři chtějí jasné stanovisko k budoucnosti podniku. Vedení ostravské radnice stále trvá na tom, že žádná koncepce zatím neexistuje.

Nejednalo se ani o dalším požadavku odborářů Dopravního podniku Ostrava (DPO) - o odvolání náměstka primátora Vojtěcha Mynáře z dozorčí rady městské firmy, kterého viní z neschopnosti. Ivo Protivínský ze základního výboru odborové organizace potvrdil, že už nemají jiné možnosti.

Ostravská MHD

"Jednání už není možné, takže zbývá jedině stávka. Náš závodní výbor má příští týden ve středu řádnou schůzi, kde budeme rozhodovat o dalších krocích," upřesnil Protivínský.

Náměstek ostravského primátora Vojtěch Mynář odmítá, že by se funkce vzdal sám. "Není pro to žádný důvod. Nic špatného jsem neudělal, šest let jsem hájil zájmy dopravního podniku. Pevně věřím, že se domluvíme a žádná stávka nebude," dodal náměstek.

Odboráři DPO jsou ve stávkové pohotovosti od začátku února, kdy zastupitelé odvolali bývalého ředitele Františka Vaštíka, který údajně nerespektoval rozhodnutí města, jediného akcionáře podniku. Odboráři také poslali primátorovi, radním i zastupitelům otevřený dopis, ve kterém požadují konkrétní odpověď týkající se budoucnosti DPO.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu