Za utýrání kočky uložil soud obecně prospěšné práce

3. duben 2008

Okresní soud ve Frýdku-Místku udělal tečku za případem, který se stal kvůli své brutalitě velmi sledovanou kauzou. Jednadvacetiletý Valdemar Kostka poštval svého psa na cizí kočku a pak jí rozšlápl hlavu. Přišlo se na to v okamžiku, kdy se videozáběry činu objevily na internetu.

Málokdy se stane, aby si lidé v soudní síni zakrývali znechucením oči a aby se ozývaly výkřiky opovržení. Když se ale pouštělo video, ve kterém zoufalá kočka marně bojuje o život, nenechalo to v klidu nikoho.

Ani Jaroslava Malého ze sdružení Lovci bestií, které tento případ celou dobu sleduje. "Nemyslím si, že to byl pouze exces. Myslím, že to bylo jeho bytostné chování, které je dané jeho výchovou, jeho okolím," míní Malý.

Policie celý videozáznam důkladně prověřila a ukázala na jednoznačného pachatele - Valdemara Kostku. "Začal psa na tu kočku štvát, ať si ji vezme, ať ji zabije," dodává frýdeckomístecký policejní mluvčí Ivan Žurovec.

Jeden z šestice přátel, kteří si hrátkami s kočkou zpestřili alkoholovou party, umístil záběry na internet. Zřejmě vůbec netušil, že jde o jasný trestný čin týrání zvířete s až dvouletou trestní sazbou.

Valdemar Kostka ale nakonec za mříže nepůjde. Byl potrestán 120 hodinami veřejně prospěšných prací a pokutou 12.000 korun. I když u soudu všeho litoval, pak už mluvit nechtěl.

Pokud odsouzený trest neodpracuje a nezaplatí pokutu, půjde do vězení. Celkem by tam mohl strávit až čtyři měsíce. Přestože se Kostka ještě v soudní síni vzdal práva na odvolání, rozsudek není pravomocný. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Sdružení Lovci bestií, založené právě kvůli potírání podobných činů, považuje rozsudek za naprosto nepřiměřený. "Je to velmi špatný signál veřejnosti. Rozhodně měl jít do vězení," říká Jaroslav Malý.

Kvůli zveřejněným záběrům utýrané kočky se až do soudního spisu dostala spousta odsuzujících reakcí z celé republiky. Sám soudce označil Kostkovo jednání za odsouzeníhodné a zvrhlé. Možná to byla zpočátku nevinná zábava, teď se všichni do jednoho dušují, že něco takového je poučilo na celý život.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu