Opava letos přišla o mezinárodní varhanní festival

8. květen 2008

Mezinárodní varhanní festival barokní hudby, který se v květnu tradičně koná v Opavě, se letos neuskuteční. Prestižní série koncertů se v předchozích sedmi letech zúčastnili proslulí varhaníci z Evropy i ze zámoří. Letos se ale v májové Opavě nesetkají.

Festival po celou dobu fungoval zejména díky grantům Ministerstva kultury, Moravskoslezského kraje a města Opavy. Pravidelné úspěchy při získávání účelových dotací ale nic nemění na tom, že grantový model je nesystémový a nadále neudržitelný, říká ředitel festivalu Tomáš Thon.

"To prostě není možné dlouhodobě realizovat, ať už z hlediska, zda grant získáte nebo kdy může dojít. Festival, který probíhá v květnu a dostává zprávu o grantovém řízení někdy v březnu nebo dubnu, to všechno pozdě a špatně," míní ředitel festivalu.

Tomáš Thon prosazoval, aby se renomovaný festival financoval přímo z rozpočtu města Opavy. Poté, co návrh opětovně neuspěl, festival pro letošní rok pozastavil.

Jako další důvod uvedl snižující se zájem města, což ale magistrát odmítá. Jeho mluvčí Jan Šindler zdůraznil, že město festival dlouhodobě podporovalo. Problém nastal, když chtělo začít kontrolovat jeho hospodaření.

"Při finanční kontrole pan Thon neukázal vyúčtování celého projektu ale jen jeho části. Při loňské kontrole se jej kontroloři několik měsíců neúspěšně snažili zkontaktovat a když se jim to nakonec podařilo, ředitel festivalu účetnictví neukázal vůbec," upozornil mluvčí.

Tomáš Thon tyto výhrady ostře odmítá: "Já bych pouze citoval protokol o kontrole, ve kterém je přímo kapitola Věcné a číselné shrnutí zjištěných nedostatků. V ní je napsáno - nedostatky nebyly shledány. A na tom trvám."

Pozastavení festivalu varhanní hudby námi oslovení občané Opavy litují.

0:00
/
0:00

Jak dlouhá bude v Opavě varhanní festivalová pauza, bude záležet na vývoji jeho financování. Organizátoři akce tvrdí, že o granty už v žádném případě žádat nebudou. Pokud své stanovisko nezmění ani magistrát, pak se pozastavení festivalu zřejmě změní v jeho definitivní zrušení.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu