V Ostravě odstartovala stavba Nové Karoliny

7. červen 2008
Zprávy , Zprávy

Území po bývalé koksovně Karolina v Ostravě už dnes patří stavařům. Přípravou infrastruktury začíná vznikat nová městská čtvrť. První etapa skončí v roce 2010 a přijde na sedm miliard korun. Největší novodobá investice na území krajské metropole si vyžádala zhruba dvouleté přípravy.

Stavba začala velkolepě. Během slavnostního zahájení vystoupila Věra Špinarová či kapela Kryštof. Akce nabídla také neuvěřitelné letecké kousky. Nevídanou akrobatickou show předvedla česká letka The Flying Bulls, následně mohli diváci sledovat umění pilota akrobatické helikoptéry ze stáje Redbull Air Race. V Česku se představila vůbec poprvé. Zábavné akce se zúčastnily tisíce lidí především z Ostravy.

Do dvou let vznikne 200 bytů
Na území bývalé koksovny chce společnost Multi Development, která vyhrála developerskou soutěž, v první etapě vybudovat nové náměstí, administrativní komplex, zhruba 200 bytů a také rozsáhlé obchodně zábavní centrum. Prodejci budou mít k dispozici přes 50 tisíc metrů čtverečních. Podle Luboše Kočího ze společnosti Multi Development mají velký zájem.

"Světové módní značky se v principu nikdy moc nepředhánějí, protože většinou jsou zvyklé, že za nimi přijdete sami, ale už teď můžu slíbit, že tady všechny budou," dodal Kočí.

Pro vedení města je Karolina symbolem proměn Ostravy. Náměstek primátora Lukáš Ženatý připomněl, že jenom deset let trvala dekontaminace území. "Průmyslový areál se začal bourat už na začátku 80. let, takže jsme v situaci, kdy po třiceti letech začínáme stavět nové nebo rozšířené centrum města na území, které sloužilo úplně jiným účelům," řekl náměstek.

Podobu Karoliny určují i slavní architekti
Podobu nové ostravské čtvrti určují i architekti světových jmen. Třeba Rem Koolhas anebo Eva Jiřičná. Ta pro Novou Karolinu navrhla lávku přes železniční koleje. Nový most bude z oceli. "Symbolizuje to, čím se Ostrava do historie zapsala, jak vůbec vznikla," vysvětlila architektka.

Jako první se v Nové Karolině začne připravovat infrastruktura. Okolní provoz by ale práce příliš ovlivnit neměly. Stavebníci budou pro přístup do areálu využívat Frýdeckou ulici. Komplikace předvídají jen na ulici Na Karolině.

Celý projekt je rozvržen do čtyř etap a definitivně by měl být dokončen v roce 2016. Celkové náklady na zastavění zhruba třicetihektarového území by se měly pohybovat kolem 15 miliard korun.

autoři: tif , mik
Spustit audio