Kvůli neštěstí ve Studénce zadržela policie dva lidi

14. srpen 2008

Policie zadržela v souvislosti s železniční tragédií ve Studénce dva lidi. Pravděpodobně jde o vedoucího projektu a přípraváře zakázky firmy Bögl&Krýsl. Sedm lidí v pátek zemřelo a další desítky byly zraněny, když vlak EuroCity na trase Krakov - Praha narazil do zřícené mostní konstrukce.

Policie zatím bližší okolnosti tají. Nehodu vyšetřuje jako obecné ohrožení a případní viníci mohou do vězení až na deset let. Miroslav Kovalík z firmy Bögl&Krýsl potvrdil, že společnost si stále neumí vysvětlit, proč k neštěstí došlo. Policie muže zadržela ve středu večer.

"Ti lidé věděli o té problematice nejvíce, tak policie asi začíná u těchto lidí. Pokud vím, žádná obvinění sdělena nebyla, čekáme dál. Příčina zřícení konstrukce je nám nejasná, tak těžko hodnotit, když člověk neví, proč se to stalo," dodal Miroslav Kovalík.

Oprava trati potrvá týden
Ve Studénce mezitím odstartovala oprava železničních kolejí a trolejového vedení. Podle Správy železniční dopravní cesty práce potrvají nejméně čtyři dny, maximální délka obnovy tratě se odhaduje na šest dnů. Práce stávající dopravu ve Studénce nezkomplikují.

"Nejdříve se elektricky bude zprovozňovat takzvaná lichá skupina kolejí, potom sudá skupina. Důležité je, že jsme se se zhotovitelem domluvili na tom, že po celou dobu těch opravných prací se bude jezdit po dvou kolejích. Provoz tedy nebude zastaven, bude se pomalou rychlostí jezdit," vysvětluje mluvčí Správy Anna Kodysová.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu