Most ve Studénce postaví firma, která ho opravovala před nehodou

3. září 2008

Zřícený most ve Studénce na Novojičínsku dostaví firma ODS - Dopravní stavby Ostrava. Krajští radní dnes rozhodli, že se budou držet uzavřené smlouvy na rekonstrukci a nebudou hledat nového dodavatele. Při nehodě minulý měsíc zahynulo sedm lidí a na sedm desítek jich bylo zraněno.

Radní ale zároveň nesouhlasí s dodaným harmonogramem prací, protože firma nepředložila technické řešení nové stavby. Není tak stále jasné, kdy bude most hotový. Podle náměstka hejtmana Pavola Lukši je kvůli právním sporům výhodnější držet se uzavřené šestadvacetimilionové zakázky. Kraj nepočítá s tím, že by platil peníze navíc.

"Náklady na výstavbu tohoto nového mostu budou po zřícení původní konstrukce mnohem vyšší, protože to bude nová stavba. Tuto zátěž ponese ODS - Dopravní stavby Ostrava. I to byl jeden z argumentů, proč rada rozhodla, že generální opravu mostu dokončí dosavadní smluvní partner. Všechno ostatní by bylo komplikované, procesně a právně dlouhé," vysvětlil náměstek Lukša.

Nehoda se stala 8. srpna. Mezinárodní rychlík Comenius narazil ve vysoké rychlosti do trosek zříceného mostu. Na místě šest lidí zemřelo. Jeden člověk zemřel později v nemocnici. Desítky lidí byly zraněny. Škoda se pohybuje okolo 180 milionů korun.

Kriminalisté týden po nehodě obvinili dva inženýry společnosti Bögl & Krýsl, kteří podle nich za tragédii nesou odpovědnost. Firma byla subdodavatelem stavby. Údajně věděli o narušené statice mostu a stavbu nezastavili a nezajistili. Obvinění to odmítají. Tvrdí, že most byl po statické stránce stabilní.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu