Opava chce koupit obchodní centrum za 270 milionů korun

6. září 2008
Zprávy , Zprávy

V Opavě se chystá obchod, který se jednoznačně zapíše do městské kroniky. Za více než čtvrt miliardy korun chce město koupit obchodní centrum Slezanka na centrálním Horním náměstí. Nevýrazná stavba z padesátých let je dlouhé roky brzdou rozvoje památkové zóny a magistrát nakonec sáhl k ceně, která Opavu výrazně zadluží.

V měřítku okresního města je 270 milionů korun za jeden dům opravdovým rekordem. Navíc je to stavba poznamenaná obyčejnými tržnicovými prodejnami, která se hodí spíše někam na sídliště.

Jak říká opavský primátor Zbyněk Stanjura, dokud město Slezanku nezíská, nestane se z Horního náměstí důstojná část památkové zóny. "Cena je opravdu vysoká. Zřejmě odpovídá tomu, že jsou tam obchody. Ale i tak jsme přesvědčeni, že se to městu vyplatí," míní primátor.

Jinou variantou dalšího osudu je srovnání Slezanky se zemí. "Nejdůležitější pro to náměstí a pro Opavu bude, jak ty budovy budou vypadat," dodal Stanjura.

Je to citlivé téma i pro samotné Opavany. "Myslím, že by si město zasloužilo změnu," míní jeden z občanů. Ale najdete i celou řadu více či méně neoblomných příznivců, kteří demolici rozhodně odmítají.

Opoziční zastupitelka Pavla Brady považuje bankovní úvěr přesahující čtvrt miliardy korun za natolik zásadní věc, že se jí musí všichni zabývat více než pečlivě. "To není investice, která se dá rozhodnout nějak jednoduše a od stolu," upozorňuje.

Zastupitelé o tom budou hlasovat 16. září. O tom, zda se Slezanka, naprostý protiklad sousedního divadla nebo konkatedrály promění v největší výdajovou položku města Opavy. Prodavači riflí tady možná ani neví, kde to vlastně mají své malé obchůdky.

autor: mrk
Spustit audio