V Ostravě začala celoplošná deratizace

10. září 2008

Ostrava ode dneška bojuje proti potkanům. Průzkumy ukázaly, že ve městě žije příliš mnoho hlodavců. Mohou přenášet různé choroby a v krajním případě zaútočit na člověka. Riziko nákazy tak roste. Odborníci shodují, že za přemnožené potkany mohou sami lidé.

Nepořádek ve sklepech, černé skládky a povalující se zbytky jídla. To jsou ideální podmínky pro potkany. V Ostravě na ně narazíte třeba v centru nebo na sídlištích.

Ostravská radnice na naléhání Krajské hygienické stanice rozhodla, že vyhlásí celoplošnou deratizaci města. Všichni majitelé objektů si tak podle daného harmonogramu musejí objednat specializované firmy. Majitel jedné z nich Tomáš Adámek vysvětluje, že nájemníky pak na nástrahy upozorní vylepené štítky.

"Vesměs se dnes ve sklepě potkáte s nástrahou, která je balená v jedové staničce. Jde o nějakou krabičku, ať už plastovou, kovovou nebo papírovou, ve které je ta nástraha umístěná. Co se týče formy nástrahy, záleží na tom, co která firma preferuje. Je ale jedno, co tam je. Důležité je, aby to tomu hlodavci chutnalo," dodává Adámek.

Deratizace se teď v Ostravě provádí i v kanalizaci a teplovodních rozvodech. Hygienička Miroslava Rýparová upřesnila, že potkany se zcela vyhubit nepodaří. "Účelem té celoplošné deratizace je snížit populaci na únosnou míru tak, aby se potkani nedostávali do míst, kde si hrají děti, kde se pohybuje maximum lidí. Aby se nedostávali až do obytných prostor," řekl hygienička.

Deratizace jednoho domu přijde průměrně na tisíc korun. Majitelům objektů, kteří proti potkanům nezasáhnou, hrozí dvoumilionová pokuta. Přestože se nástrahy kladou do sklepů na méně přístupná místa, majitelé psů a koček by teď měli být opatrnější.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu