Opava chce investovat desítky milionů do opravy kláštera

12. září 2008

Osmdesát miliónů korun - tolik peněz chce opavský magistrát zaplatit za opravu a dostavbu bývalého dominikánského kláštera. Je to jedna z nejcennějších staveb ve městě, která sousedí s kostelem svatého Václava. Ten se po rozsáhlé rekonstrukci stal výjimečným kulturním stánkem.

Nechybělo mnoho a celý klášter by v roce 1967 zmizel navždy. Demoliční výměr se ale na poslední chvíli podařilo sprovodit ze světa. A teď by měl celý areál sloužit jako zázemí velkého koncertního sálu v kostele svatého Václava. Pokud se ovšem podaří dát dohromady historická dokumentace celého areálu.

"Problémy s tím stavebně-architektonickým průzkumem jsou složité a chceme je respektovat," říká náměstek primátora Opavy Pavel Mališ a doufá, že se s tím památkáři a architekti co nejdříve vypořádají. Teprve pak bude možné získat evropské peníze.

Klášter dostane úplně nový vchod, zastřeší se spodní část dvora, přibudou toalety, šatna a recepce. "Těší nás, že finální varianta, která byla vybraná, je, aby tam vlastně zůstaly instituce, které tam jsou dnes a jsou fenoménem města, čili Dům umění, galerie a základní umělecká škola," prozradil jeden z vybraných architektů Mikuláš Hudec.

Až na ten vchod, dodává Dalibor Halátek ze sdružení Za Opavu. "Byl jsem připravený i na horší variantu než ta, která tady byla prezentována. Asi mi nejvíce vadí to průčelí, které vlastně není vůbec pročleněno nějakými okny a jen s jedním otvorem, kterým se vchází dovnitř," říká.

Opavský dominikánský klášter si prožil své. Část sloužila po válce i jako obyčejný činžovní dům. Zvelebení tohoto místa je podle tamního magistrátu jednou z nejdůležitějších investic v poslední době.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu