Opava kupuje dům za více než čtvrt miliardy korun

16. září 2008

Opavští zastupitelé dnes zvedli ruku pro obchod, který se zapíše do historie. Za více než čtvrt miliardy korun město koupí obchodní centrum Slezanka na Horním náměstí. Nebývale vysoká částka dnes rozdělila zastupitele na dva tábory. Těsnou většinou ale nakonec prošel návrh na uzavření kupní smlouvy. Na zastánce a odpůrce Slezanky v památkové zóně jsou rozděleni i obyvatelé města.

Zbourat nebo nezbourat jednopatrovou nevelkou Slezanku, v současné době symbol levných obchodů s textilem, a to přímo v jádru památkové zóny. Tato otázka bude na řadě až později. Dnes zastupitelé řešili, zda obchody vůbec koupit od soukromého majitele, který trval na astronomických 270 milionech korun.

"Tato cena za tento jeden záměr je tak veliká, že překračuje hranice našeho voličského mandátu," říká opoziční zastupitel Rudolf Chamrád. Podobně i jeho kolegyně Pavla Brady krátce po hlasování: "Opravdu jsme přistoupili na podmínky, které je schopno vlastně podstoupit pouze město, protože to neplatíme z našich vlastních kapes."

Opavský primátor Zbyněk Stanjura připouští, že cena je hodně vysoká. Jinou se ale vyjednat nepodařilo. "To místo je opravdu velmi cenné, je v samotném srdci městské památkové zóny, takže si myslíme, že Opava si takovou změnu zaslouží," míní primátor.

Na poznámky, že koupit si za čtvrt miliardy pouhou možnost udělat něco s Horním náměstím odpovídá výhledem do dalších let. Podle primátora Stanjury se bez zásahu do Slezanky nedá udělat s touto částí centra vůbec nic.

"My se o to dlouhodobě snažíme, abychom lidi dostali zpátky do centra z hypermarketů, které jsou za městem. A projekt, který by se tam případně mohl realizovat, by tomu měl napomoci," dodal Stanjura.

Rekordní prodejní cena už teď zajímá například organizaci Transparency International. Kupní smlouva se současným majitelem Slezanky Jiřím Škamradou by mohla být podepsána ještě během podzimu.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu