Žena odškodnění za nechtěnou sterilizaci nezíská

5. listopad 2008

Dvaatřicetiletá Romka Iveta Červeňáková nezíská odškodnění za nechtěnou sterilizaci, kterou jí před 11 lety provedli lékaři Městské nemocnice Ostrava. Krajský soud v Ostravě jí původně přiznal půl milionu korun. Podle dnešního verdiktu Vrchního soudu v Olomouci je ale tento nárok na finanční odškodnění už promlčen.

Nemocnice se ženě musí jen omluvit a uhradit náklady řízení. Iveta Červeňáková sterilizaci prodělala před 11 lety při porodu druhého dítěte a podruhé císařským řezem. Žena se o tom, že už nemůže mít děti, údajně dozvěděla až o sedm let později. Tvrdí, že o zákroku a jeho následcích nebyla řádně poučena.

"Nemocnice skutečně svým postupem zasáhla do osobnostních práv paní Červeňákové. Následně na to, kdy byla podána žaloba ze strany paní Červeňákové, což bylo až v roce 2005, bylo to až po uplynutí tříleté obecné promlčecí lhůty, nelze tedy žádat o finanční odškodnění. V této části byl rozsudek zrušen," upřesnil mluvčí Vrchního soudu Petr Angyalossy.

Nemocnice žádala zamítnutí žaloby v celém rozsahu. Odmítá, že v případě Červeňákové nějak pochybila. Podle právního zástupce ještě zváží, zda proti dnešnímu rozsudku podá dovolání. Naproti tomu Iveta Červeňáková je rozhodnuta svého práva se u Nejvyššího soudu domáhat.

autor: av
Spustit audio

Více z pořadu