Hyundai vyrobí příští rok v Nošovicích 185.000 aut

10. listopad 2008

Automobilka Hyundai dnes v Nošovicích na Frýdecko-Místecku oficiálně zahájila sériovou výrobu osobních aut. Její výrobní kapacita je v současnosti 200.000 aut, příští rok jich ale vyrobí o 15.000 méně. Nižší produkce v příštím roce nesouvisí se světovou finanční krizí, ale s postupným náběhem výroby.

Z výrobní linky sjíždějí první auta značky Hyundai vyrobená v České republice za zvuku fanfár. Radost může mít například 1800 zaměstnanců, kteří tu našli práci, ale i 2,5 tisíce dalších lidí, které automobilka do roku 2012 ještě zaměstná. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana je firma přínosem pro celý stát.

"Po najetí na plnou kapacitu to bude mít viditelný vliv na výši HDP kolem jednoho procenta ročně a plusové saldo do obchodní bilance ve výši asi 50 miliard ročně," řekl Říman.

Podobné nadšení ale nesdílejí někteří obyvatelé Nošovic a okolních obcí. Nelíbí se jim, že průmyslová zóna vznikla právě v podhůří Beskyd. Podle dosavadního hejtmana Moravskoslezského kraje Evžena Tošenovského bude ještě nějaký čas trvat, než se s ní lidé sžijí.

Kromě výrobních hal teď bude rušněji i na cestách kolem průmyslové zóny. Primátorka Frýdku-Místku Eva Richtrová se dokonce obává kolapsu dopravy kvůli chybějícímu obchvatu.

"To město na tom není zrovna nejlépe, navíc se opravuje hlavní most na průtahu, takže opravdu si nedovedu představit, co to bude vlastně znamenat," uvedla Richtrová.

Hyundai vyrobí v Nošovicích do konce roku 14.000 vozů řady i30. Je to čtyři tisíce méně, než původně plánoval. Důvodem, podle vedení firmy, není světová finanční krize, ale povolení k zahájení výroby, které Hyundai získal až na poslední chvíli.

Prezident nošovické automobilky Kim Ok-čo je ale optimistický. Podle něj bude poptávka po velkých vozech stagnovat a u malých a středních aut naopak poroste, což znamená šanci Hyundai.

"Přestože nemůžeme předvídat, jak se krize celkově rozvine, tak s ohledem na to, že vyrábíme v nejmodernějším závodě s minimem pracovních sil s maximálně špičkovou technologií auta relativně malá, nemyslíme si, že nás krize zastihne nějak drtivě," míní prezident.

Hyundai je šestou největší automobilkou na světě podle objemu prodeje. Plná kapacita nošovického závodu, tedy 300.000 vozů, představuje jednu dvacetinu z světového objemu výroby automobilky.

Spustit audio

Více z pořadu