Romové premiérovi: Česku hrozí hromadná emigrace

21. listopad 2008

Romové z Moravskoslezského kraje napsali premiérovi. V otevřeném dopise Mirka Topolánka varují, že hrozí hromadná emigrace. Podle nich jí mohou způsobit obavy z projevů extremistů. Slova o strachu zaznívají v předvečer další demonstrace pravicových radikálů.

Pondělní události v Litvínově - to je důvod, proč se Sdružení Romů Severní Moravy obrátilo na premiéra. Chce, aby vláda situaci řešila a přijala zákony, které extremistům znemožní jejich fungování. Předseda sdružení Milan Ferenc přiznává, že zatím nemá žádné konkrétní signály o tom, že by v našem regionu k nějakým útokům docházelo. Přesto podle něj obavy z vlny násilí existují.

"Když vidíme, co se děje na jednom konci republiky, tak se člověk ptá a má obavy, jestli náhodou něco podobného nebude i v jiné části republiky, kde žije více Romů. Nálada je taková, že Romové začínají mít strach," upozorňuje Ferenc.

Výzva přichází v předvečer další demonstrace pravicových radikálů. Pochod projde zítra odpoledne Karvinou. Jak říká mluvčí tamního magistrátu Šárka Swiderová, úředníci ho zakázat nemohli.

"Karvinský magistrát neměl jediný zákonný důvod to shromáždění nepovolit. Ohlásila ho fyzická osoba, která ohlásila demonstraci a pochod proti autonomii Kosova," říká mluvčí.

Úředníci ale budou pochod v Karviné sledovat. Pokud demonstranti poruší pravidla, akci zakážou. V pohotovosti jsou i policisté. Připravují se těžkooděnci, psovodi i antikonfliktní tým.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu