Záchranáři si připomněli tragédii ve Studénce

28. listopad 2008

Poděkování záchranářům. Takový název mělo dnešní slavnostní odpoledne v ostravském Divadle Antonína Dvořáka. Do hlediště usedly stovky hasičů, policistů i zdravotníků. Muži i ženy měli jedno společné - všichni pomáhali při srpnové havárii rychlíku ve Studénce na Novojičínsku. Událost si dnes také připomněli patnáctiminutovým sestřihem záběrů, které na místě pořídili hasiči.

Při nárazu mezinárodního rychlíku do trosek zříceného mostu tehdy zemřelo šest lidí, dva podlehli zraněním v nemocnici a desítky dalších utrpěly zranění. Záchranáři dnes od svých nadřízených převzali pamětní listy.

Poté, co na tísňovou linku přišel telefonát, se okamžitě rozběhly záchranné práce. Na místo se sjížděli hasiči, policisté i zdravotníci z různých koutů kraje. Nemocnice v regionu se začaly připravovat na příjem zraněných. Hodina a šest minut uplynula, než se z trosek podařilo vyprostit posledního člověka.

"V té první chvíli jsme nikdo nevěřili, že by se něco tak neuvěřitelného mohlo stát. Zhruba po hodině jsme začali tušit rozsah neštěstí. Viděli jsme těla, která tam zůstala," vzpomíná ostravský hasič Miroslav Šín.

Dnes vzpomínala i staniční sestra urgentního příjmu Městské nemocnice Ostrava Světlana Pavlů: "Centrum tísňového volání nám hlásilo, že se předpokládá asi sto zraněných. Měli jsme zkušenosti už z jara, z tramvajové nehody ve Vřesině, takže si myslím, že to šlo úplně hladce, že všichni zareagovali okamžitě."

Dodala, že její kolegyně, které studují medicínu v Bratislavě, předávaly zkušenosti přednášející ve škole. "S ničím podobným se totiž nesetkala, tak se hned vyptávala na podrobnosti. Člověk se vždy něčím přiučí," podotkla Pavlů.

Záchranáři v Moravskoslezském kraji si ale svorně přejí, aby se podobná situace už neopakovala. I když, jak přiznává Miroslav Šín, je občas napadá, co vlastně se ještě může stát.

"Víme, že máme tunel a říkáme si, že nás už prostě potkaly takové katastrofy, že už v uvozovkách zbývá letadlo. Samozřejmě, nikdo z nás si nepřeje, aby se tohleto stalo," dodal záchranář.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu