Policie má důkazy o špatném zajištění mostu ve Studénce

11. prosinec 2008

Policie dnes zveřejnila zásadní zjištění z vyšetřování pádu mostu ve Studénce. Čtyřsettunový železobetonový kolos podpíraly jen dřevěné špalíky! Do spadlé konstrukce najel počátkem srpna rychlík Comenius. Po nehodě osm lidí zemřelo a desítky dalších utrpěly vážná zranění.

Osmého srpna dopoledne se změnil život desítkám lidí. "Hrůza, všechno začalo lítat a padat. Všude byl prach, hlína. Bylo to hrozné," vzpomíná na osudné okamžiky jedna ze zraněných cestujících.

Paní Lenka z Bohumína přišla při neštěstí o syna. "Umřeli nevinní lidé. Pro nic. Protože někdo něco pokazil. Je to strašná bolest."

Na otázky těchto zoufalých lidí dnes dala policie částečnou odpověď. Most byl ještě před nehodou velmi špatně zajištěný. Obrovský kolos ležel na devíti obyčejných dřevěných špalících. Dokazují to fotografie, které má v ruce hlavní vyšetřovatel případu Jiří Jícha.

"Moje laická reakce byla, že jsem nevěřil svým očím. Je velmi neobvyklé, aby mezi dvě ocelové konstrukce byly vloženy dřevěné podložky, navíc nepravidelného tvaru. A i s ohledem na mi už známou hmotnost mostu, která byla 363 tun," upřesnil vyšetřovatel.

Most opravovala firma Bögl & Krýsl. Její dva inženýři už čelí trestnímu stíhání. Hlavním dodavatelem ale byla ODS - Dopravní stavby Ostrava. "Podložení mezi tou mostní a nosnou konstrukcí je součástí manipulačních operací a bylo tudíž plně v kompetenci našeho subdodavatele," uvedl mluvčí společnosti Jindřich Vaněk.

Policie teď čeká na obsáhlou expertizu. Tu bude mít počátkem příštího roku a pak rozhodne, jestli obviní i další lidi. Už teď byli u výslechu zástupci krajského úřadu a hlavního dodavatele. Kdo konkrétně to byl, ale vyšetřovatel Jícha nechtěl upřesnit.

"Pokud se týká případného rozšíření trestního stíhání, tak se domnívám, že to bude v řádu jednotlivců. Nevylučoval bych žádný okruh osob," dodal Jícha.

Opravu mostu znovu zajišťuje firma ODS - Dopravní stavby Ostrava. Její mluvčí potvrdil, že už tam pracuje úplně jiná osádka dělníků než v srpnu.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu